Zázraky se dějí. Chlapec přežil několikahodinový let v podvozku

San José - Šestnáctiletý chlapec zázračně přežil více než pětihodinovou cestu z Kalifornie na Havaj. Celou dobu se skrýval v podvozku. Mluvčí Hawaiian Airlines uvedl, že letecký personál si ho všiml až poté, co stroj přistál v cílové destinaci. Chlapce se poté ujali lékaři a vyslýchala ho FBI. Údajně utekl z domova, přeskočil plot na letišti v San José a schoval se v podvozkové šachtě. Mladík prý nebude čelit žádným obviněním. Jeho případu se ujme úřad sociální péče.

Podle vyšetřovatelů i aerolinek jde o zázrak. Lékaři označili chlapcův stav za „stabilní“. Záznamy od roku 1947 přitom hovoří jasně: podobným způsobem se snažilo letět načerno asi 100 osob - tři čtvrtiny z nich to nepřežily.

„Měl neuvěřitelné štěstí, že přežil,“ uvedla havajská letecká společnost Hawaiian Airlines, v jejímž stroji mladík v neděli letěl. Ve vysoké nadmořské výšce lidé nemají dostatek kyslíku a musí čelit silným mrazům. Cestovní výška stroje byla podle Reuters 11,5 kilometru.

Mladík upadl do bezvědomí

O mimořádném štěstí hovořil také Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který se případem zabývá. Mluvčí FBI Tom Simon řekl, že větší část letu, který na Havaj trvá asi pět a půl hodiny, byl mladík v bezvědomí. „Je úžasné, že přežil,“ dodal Simon s tím, že vyvázl bez zranění.

Podle Simona si mladík na let nepamatuje. Při výslechu řekl, že se po hádce s rodinou rozhodl utéct. Ze záznamu bezpečnostní kamery na kalifornském letišti v San José je patrné, že v neděli ráno přeskočil plot. Jeho černý let se prozradil až po přistání na havajském ostrově Maui, kde si chlapce na ranveji všimli zaměstnanci letiště.