Ruské tanky musí opustit Berlín, žádá petice

Berlín - Německé bulvární deníky Bild a B.Z. požadují, aby zmizely tanky z berlínského pomníku sovětským vojákům, padlým za druhé světové války. Tanky považují za nevhodný symbol ruské mocenské politiky v situaci, kdy ruská armáda ohrožuje soudržnost Ukrajiny. Příslušnou petici už deníky předložily Spolkovému sněmu. Německá vláda požadavek na úpravu pomníku odmítá, parlament se ale záležitostí přesto bude zabývat a někteří poslanci vyslovili s peticí souhlas.

Pomník v berlínském parku Tiergarten je jen pár desítek metrů od Braniborské brány. Vybudován byl v roce 1945 a součástí jeho plochy jsou i hroby asi 2500 vojáků, kteří padli při dobývání Berlína Rudou armádou. Po sjednocení Německa uzavřela tehdejší vláda dohodu se sovětskou vládou, v níž se zavázala o památník pečovat a zachovat ho.

Deníky Bild a B.Z. nechtějí zrušit pomník jako takový, žádají ale odstranění obou tanků, které stojí v jeho přední části. „Nechceme zpochybňovat náš respekt k nesmírnému utrpení a oběti ruského lidu za druhé světové války,“ zdůrazňují oba deníky.  „V době, kdy ruské tanky ohrožují svobodnou, demokratickou Evropu, nechceme mít žádné ruské tanky u Braniborské brány,“ uvádějí listy v petici. Podle nich připojení ukrajinského Krymu k Rusku a umístění ruských jednotek u hranic s Ukrajinou představují ohrožení svobody suverénního ukrajinského státu.

Peticí se bude muset zabývat Spolkový sněm. Někteří poslanci přitom už dali najevo, že s požadavkem Bildu a B.Z. souhlasí. „Opravdu musí být pomník, který by měl vyzývat k míru, lemován tanky?“ podotkl poslanec Frank Steffel z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Německá vláda naopak s odstraněním tanků nesouhlasí a „respektuje tuto konkrétní formu připomínky padlých vojáků Rudé armády za druhé světové války,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí kabinetu Georg Streiter.

Horizont Martina Jonáše (zdroj: ČT24)