Obama se ve sporu o Senkaku otevřeně postavil za Japonsko

Tokio - Americký prezident Barack Obama ujistil Japonsko, že má plnou podporu Spojených států ve sporu s Čínou o souostroví Senkaku. USA by se podle prezidenta postavily proti jakémukoli pokusu podkopat japonskou správu ostrovů. Právě role Ameriky jako protiváhy stále ambicióznější Číny bude jedním z hlavních témat cesty Obamy po východní Asii. Peking už vyzval Washington, aby dodržoval svůj slib, že nebude v územních sporech podporovat žádnou ze znepřátelených stran.

Peking a Tokio se přou o souostroví ve Východočínském moři dlouhodobě. Japonci je nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü. V listopadu Čína vyhlásila nad souostrovím zónu vzdušné obrany, kde se všechna letadla musejí při průletu identifikovat. Toto opatření vyvolalo hněv USA, Japonska a Jižní Koreje, které novou zónu odmítly uznat.

„Jsme proti jakýmkoli jednostranným pokusům o podrývání japonské správy těchto ostrovů,“ prohlásil nyní Obama v písemném rozhovoru pro japonský list Jomiuri. „Spojené státy by měly ctít svůj slib a v teritoriálních sporech nikomu nestranit,“ reagoval na článek mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang.

Ostrovy Senkaku (Tiao-jü)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Šéf Bílého domu dnes zahájil svou asijskou misi právě návštěvou Japonska. Podle agentury AP zamířil Obama z letiště rovnou na soukromou večeři s japonským premiérem Šinzóem Abem. Oficiální program Obamovy návštěvy začíná ve čtvrtek, na kdy je plánována přivítací ceremonie v císařském paláci, Obamova schůzka s Abem a státní večeře pořádaná císařem Akihitem. V Japonsku setrvá americký prezident do pátku.

Obama stanovil východní Asii za prioritu zahraniční politiky Spojených států už před třemi lety. Kvůli rozpočtové krizi ve Washingtonu ale v listopadu na poslední chvíli zrušil plánovanou cestu do oblasti. To vyvolalo nedůvěru mezi místními vůdci, jestli svá prohlášení myslí vážně.

Při své nynější návštěvě Japonska, Jižní Koreje, Malajsie a Filipín bude proto ujišťovat lídry těchto zemí o americké podpoře. Na Filipínách by měl kupříkladu oznámit dohodu, která umožní americkému námořnictvu víc využívat tamní základnu. V Soulu má zase vedle vzrůstajícího vlivu Číny jednat i o hrozbě severokorejského jaderného a raketového programu.

Horizont ČT24: Obama na návštěvě východní Asie (zdroj: ČT24)

Americký prezident se během své nadcházející asijské mise rovněž pokusí pokročit v jednáních o navrhované největší zóně volného obchodu na světě, Transpacifickém partnerství (TPP), která je vnímána jako hlavní hospodářský cíl Obamovy nové strategie.