Nepovedená kampaň na Twitteru, síť zaplavily fotky policejního násilí

New York - Plán newyorské policie vylepšit si obraz prostřednictvím kampaně na Twitteru zjevně selhal. Policie uživatele této sociální sítě vyzvala, aby na jejím účtu zveřejnili své fotografie s důstojníky. Usměvavých tváří se ale moc neobjevilo – Twitter rychle zaplavily snímky ukazující policejní násilí v ulicích New Yorku.

Policie v úterý odpoledne vyzvala uživatele Twitteru ke vkládání fotografií prostřednictvím hashtagu newyorské policie #mynypd. Některé pak měly být zveřejněny i na facebookové stránce policie. Během několika hodin ale Twitter zažil příval fotografií zachycujících policejní brutalitu, násilí a kontroverzní postupy. Jen do dnešního rána se na #mynypd objevilo více než 94 tisíc reakcí.

Většina snímků pocházela z období bývalého newyorského policejního komisaře Raye Kellyho, včetně zákroků proti aktivistům ze sociálního hnutí Okupujte Wall Street. Objevila se ale i fotografie policisty mířícího pistolí na psa nebo snímek jiného muže zákona spícího v metru.

Mnohé z těchto fotografií pořídili profesionální fotografové při nejrůznějších newyorských incidentech. Na jedné fotografii agentury Associated Press je třeba muž, jehož drží u země dva policisté. Ta se objevila hned v několika tweetech. Snímků od uživatelů je na síti minimum, píše server BBC News.

Newyorská policie na negativní reakci na síti odpověděla takto: „Vytváříme nové způsoby, jak efektivně komunikovat s komunitou na Twitteru. Tato síť poskytuje možnost necenzurované výměny názorů. Otevřený dialog je pro naše město dobrý.“