Při pádu vrtulníku v Afghánistánu zemřelo pět zahraničních vojáků

Kábul/Praha - Na jihu Afghánistánu zahynulo při pádu vrtulníku pět příslušníků mezinárodní mise ISAF. Oznámila to Severoatlantická aliance. Informace o příčinách neštěstí ani národnosti mrtvých zatím nejsou dostupné. Havarovaný stroj ale patřil britské armádě. Čeští vojáci na palubě podle mluvčí generálního štábu nebyli.

Pět vojáků mezinárodní mise ISAF zahynulo na jihu Afghánistánu při pádu vrtulníku. „Nemáme informace, že by se to týkalo českých vojáků,“ řekla mluvčí českého generálního štábu Jana Růžičková.  

„ISAF teprve prověřuje okolnosti s cílem zjistit fakta,“ uvedla mezinárodní vojenská koalice v prvním prohlášení o incidentu. 

Mluvčí islamistického hnutí Taliban sdělil novinářům, že vrtulník sestřelili vzbouřenci: „Islámští bojovníci dnes zasáhli raketou vrtulník zahraničních sil a 12 vojáků, kteří byli na palubě, bylo zabito.“ Zda je ale informace pravdivá, se nepodařilo ověřit. Podle policejního mluvčího provincie Kandahár, kde se stroj zřítil, může být příčinou i jiné poškození vrtulníku. 

Nehody zahraničních vrtulníků při misích v Afghánistánu jsou poměrně časté, ale jen výjimečně se tak děje v důsledku střelby ozbrojenců islamistického hnutí Taliban. V srpnu 2011 nicméně afghánští povstalci sestřelili vrtulník typu Chinook, v jehož troskách zahynulo 30 Američanů a osm Afghánců.