Separatisté ve Slavjansku propustili prvního člena mise OBSE

Kyjev - Proruští separatisté na východě Ukrajiny propustili švédského člena mise OBSE, jejíž účastníky od pátku zadržují. Mluvčí separatistů podle agentury Reuters uvedla, že se tak stalo ze zdravotních důvodů. Propouštění dalších členů dnes v plánu není. O osvobození mezinárodních inspektorů ode dneška vyjednává delegace OBSE i Moskva. Separatisté jejich uvolnění podmiňovali osvobozením vězněných lidí ze svých řad.

V zajetí ve Slavjansku vzbouřenci drželi osm mezinárodních pozorovatelů OBSE, včetně jednoho Čecha. Dnes propoustili švédského člena mise, a to kvůli jeho zdravotnímu stavu. „Trpí mírnou formou cukrovky, proto jsme se rozhodli nechat ho jít,“ uvedla Stella
Choroševová, mluvčí lídra vzbouřenců Vjačeslava Ponomarjova. Nikdo další prozatím osvobozen nebude, dodala. Ukrajinské tajné služby dříve uvedly, že jsou členové mise drženi v nelidských podmínkách. To ale odmítl jak Ponomarjov, tak i plukovník Axel Schneider, jeden ze zadržovaných pozorovatelů, který vystoupil na dnešní tiskové konferenci.

Člen mise OBSE: Daří se nám dobře, jsme hosty Ponomarjova

Schneider na tiskové konferenci potvrdil, že jsou všichni zadržovaní v pořadku a nebyli fyzicky vystaveni špatnému zacházení. Zajaté členy týmu označil za hosty šéfa vzbouřenců, a ne za válečné zajatce, jak proklamovali sami povstalci. Zároveň zdůraznil, že skupina přijela do Slavjansku beze zbraní a striktně dodržovala svůj mandát podle pravidel OBSE. Zpočátku byli všichni členové podle jeho slov drženi ve sklepě, od soboty jsou v místnosti s topením a denním světlem, dodal.

Ponomarjov za základní variantu východiska ze situace označil výměnu zadržených představitelů OBSE za separatisty vězněné ukrajinským režimem. Podle svých slov navázal telefonický kontakt s vyjednávači OBSE.

Zadržení pozorovatelé měli podle Ponomarjova mapy se strážními stanovišti

Podle Ponomarjova jsou mezi zadrženými důstojníci z různých členských zemí NATO. Měli u sebe prý dokumenty, které nasvědčují, že vyvíjeli výzvědnou činnost. „Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající určitou špionážní misi,“ prohlásil Ponomarjov.

Zadrženou skupinu podle OBSE tvoří tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska a Dánska. Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče. Švédského člena pozorovací mise dnes separatisté propustili.

Německo zřídilo na Ukrajině krizový tým

Německo, které pozorovatelskou misi vede, ve východoukrajinském Doněcku zřídilo krizový štáb a snaží se vyjednat propuštění celého týmu. „Dnes jsem mluvil se švýcarským prezidentem, který je zároveň předsedou OBSE. Mluvil jsem s ukrajinským premiérem a ruským ministrem zahraničí. Požádal jsem je o podporu a velmi oceňuji, že mi všichni tři slíbili pomoc a podporu při snaze o osvobození těchto pozorovatelů,“ řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Obama: V sankcích proti Rusku musíme postupovat jednotně s Evropou

Krizi na Ukrajině se za své návštěvy v Malajsii věnoval i Barack Obama. Podle něj je nutné vyslat Rusku vzkaz, že jeho destabilizující akce na východě a jihu Ukrajiny musejí přestat. USA a Evropa musejí ukázat jednotu, uvedl. „Přijímat další sankce bez koordinace s našimi evropskými partnery by byla chyba. Budeme mít silnější pozici a prezidenta Putina více zasáhne, když uvidí, že svět je jednotný,“ řekl Obama.

Nové kroky proti Rusku jako reakci na jeho postoj k ukrajinské krizi by měly Spojené státy a Evropská unie oznámit v pondělí. Sankce mají ale jen rozšiřovat seznam subjektů, které mají zakázán vstup na území USA a EU a které zde mají zmrazen majetek. Rusko podle Obamy „nehnulo prstem“, aby přimělo proruské separatistické povstalce na Ukrajině respektovat mezinárodní dohody k vyřešení krize. „Ve skutečnosti jsou silné důkazy o tom, že (Rusové) povzbuzují (separatistické) aktivity na východní a jižní Ukrajině,“ dodal Obama.

Ruské jednotky viditelné na satelitních snímcích
Zdroj: ČT24/New York Times

Biden a Sobotka se na nových sankcích proti Rusku shodli

V sobotu odpoledne se spolu telefonicky spojili také americký viceprezident Joe Biden a premiér české vlády Bohuslav Sobotka. "Předmětem byla situace na Ukrajině, bezpečnostní
situace v regionu a otázka zadržení pozorovatelů OBSE,„ uvedl mluvčí české vlády Martin Ayrer. Biden a Sobotka “se shodli na tom, že Rusko bude čelit novým sankcím za své destabilizující akce na Ukrajině a za shromažďování svých jednotek podél rusko-ukrajinské hranice", uvedl Bílý dům.