Egyptský soud vynesl trest smrti nad 700 islamisty

Káhira - Skoro 700 islamistů poslal egyptský soud na trest smrti. Tamní justice jim dává za vinu násilí při loňských protivládních demonstracích, při kterých zemřely desítky lidí. Mezi odsouzenými je i bývalý vůdce Muslimského bratrstva Badí. Islamisté, z nichž pouze 50 je ve vazbě a ostatní na útěku, se mohou proti rozsudku odvolat.

V březnu soud vynesl za tentýž čin stejný rozsudek nad 529 jinými lidmi. Březnový rozsudek dnes soudce zmírnil na doživotí pro 492 z nich a potvrdil pro 37 zbývajících.

Soudní řízení s oběma skupinami lidí byla mimořádně krátká - konala se vždy jenom dvě stání. Vyvolala kritiku ochránců lidských práv i OSN. Přestože jsou rozsudky smrti v Egyptě časté, vykoná se jich minimum. „Nevybavuji si nic podobného v takovém měřítku. Soud, pokud se to dá nazvat soudem, byl v tomto případě hrubě nespravedlivý,“ míní ředitelka globální problematiky z Amnesty International Audrey Gaughranová.

  • Analytik Břetislav Tureček: „Myslím, že pravdu mají ti pozorovatelé a zčásti obhájci těchto lidí, kteří říkají, že toto nemůže být bráno jako normální průběh spravedlnosti. Obvinění nemají prostor k obhajobě, procesy trvají řádově minuty a není zatím žádná možnost, jak tyto věci zvrátit (…) Zajímavé je, že nejsou souzeni lidé z opačného tábora, kteří také zabíjeli, ale stáli na straně dnešního režimu.“
Lidé v egyptských ulicích spontánně reagují na rozhodnutí soudu
Zdroj: Ahmed Gomaa/ČTK/AP

Procesy s oběma skupinami se týkají loňských srpnových protestů, které byly mimořádně krvavé. Svolali je stoupenci Muslimského bratrstva kvůli červencovému svržení prezidenta Muhammada Mursího. Ten je nyní sám souzen ve čtyřech kauzách a Muslimské bratrstvo je zařazeno k teroristickým organizacím.

V Mínje v srpnu dav rozlícený nad krvavým násilím v Káhiře napadl policejní stanici a o život přišel jeden policista. V Káhiře 14. srpna policie násilím rozehnala tábory, v nichž bratrstvo pořádalo pravidelné demonstrace proti Mursího svržení, avšak o život v ten den přišlo v metropoli na 500 lidí.

Všichni odsouzení mají právo se odvolat a podle egyptských sdělovacích prostředků a právníků se očekává, že odvolací soud verdikty zruší a nařídí nové procesy. Většina z obžalovaných tvrdí, že na demonstraci, o níž se v procesu jedná, vůbec nebyli. Výše trestu však má být podle znalců důkazem toho, že úřady jsou odhodlány postupovat rozhodně proti Muslimskému bratrstvu, které vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska zemi vládlo.