O korejské katastrofě promluvil mobil. Ukázal dětský strach

Soul - Jihokorejská televize JTBC zveřejnila nově nalezený záznam z mobilního telefonu, který zachycuje poslední chvíle před potopením trajektu Sewol. K nehodě došlo v polovině dubna při plavbě na ostrov Čedžu. Předpokládá se, že o život přišlo tři sta lidí, převážně středoškoláků – 114 pasažérů se v útrobách lodního vraku dosud nepodařilo nalézt.

Svědectví ze záhrobí: Záběry z potápějícího se trajektu (zdroj: ČT24)

Dění na trajektu krátce před jeho potopením nově odhaluje video z mobilního telefonu jednoho z chlapců, který při ztroskotání lodi přišel o život. Jak informovala televize JTBC, paměťová karta byla překvapivě v pořádku.

Získaný záznam zachycuje studenty, kteří volají své rodiče i mladší sourozence, jiní se v chaosu shánějí po záchranných vestách. Další pasažéři mezi sebou na záznamu hovoří o stavu lodi a jejího naklonění, snaží se vzájemně, byť neúspěšně uklidnit („Myslíš, že jsem opravdu připraven umřít?“), jiní si vážnost situace neuvědomují.

Hlas vydává varování, že by všichni měli zůstat na svých místech. „Nehýbejte se, prosím, ze současného místa a setrvejte,“ zní z nahrávky. Video tak potvrzuje dřívější informaci, že kapitán nařídil pasažérům trajektu, aby zůstali ve svých kajutách - sám přitom z lodi uprchl.

Záchranné práce po havárii trajektu
Zdroj: ČT24

Záchranáři dosud nenašli víc než sto těl

K vysokému počtu obětí přitom přispělo právě to, že posádka potápějící se lodi zprvu pasažérům nařídila, aby zůstali na místech. Plavidlo šlo ale rychle ke dnu a lidé se už pak nestihli dostat z podpalubí. Na trajektu se 476 lidmi na palubě zemřelo víc než 300 lidí. Dosud bylo nalezeno 188 těl, dalších 114 se pohřešuje.

Veřejnost kritizovala vládu za pomalé tempo záchranných operací a informační chaos. Místní úřady mimo jiné krátce po nehodě chybně oznámily, že všichni žáci na lodi byli zachráněni. Vláda také přiznala omyly při identifikaci mrtvých. Podle britského listu The Guardian byla rodinám omylem předána těla cizích lidí. Když premiér Čong navštívil den po tragédii truchlící rodiče, vypískali ho; kvůli celé záležitosti nakonec podal demisi.

Korejští záchranáři také poprvé uvolnili záběry, které dokumentují průběh operace na potopeném trajektu. Podívejte se:

NO COMMENT: Na jihokorejském trajektu pokračují záchranné práce (zdroj: ČT24)