Zadržet kontrolory ze zemí OBSE prý přikázala ruská vojenská rozvědka

Kyjev – Separatisté ve Slavjansku zadrželi pozorovatele ze zemí OBSE na popud ruské vojenské rozvědky GRU. Tvrdí to ukrajinská tajná služba SBU s odkazem na odposlechnuté rozhovory, jež zachycují vydané příkazy. Akci údajně řídil agent GRU Igor Bezler. Ruský velvyslanec při OBSE Andrej Kelin vyzval k propuštění kontrolorů. Misi ale označil za „extrémně nezodpovědnou“.

  • Už čtvrtý den zůstává v zajetí proruských povstalců ve Slavjansku skupina evropských vojenských pozorovatelů; podle Kyjeva byli zadrženi na příkaz agentů ruské vojenské rozvědky GRU.
  • Na charkovského starostu Gennadije Kernese byl spáchán atentát, neznámí pachatelé jej střelili do zad.
  • USA a EU ohlásily nové protiruské sankce.
  • Separatisté v Luhansku vyhlásili „lidovou republiku“, 11. května chtějí uspořádat referendum o samostatnosti.
  • V okolí východoukrajinského Slavjanska policisté nalezli další mrtvé tělo se známkami mučení a násilné smrti.
  • Slovenský přepravce zemního plynu Eustream a ukrajinská společnost Ukrtransgaz podepsaly memorandum o zpětných dodávkách plynu na Ukrajinu.
  • Do Estonska dorazilo 150 amerických výsadkářů jako poslední část kontingentu, který USA kvůli ukrajinské krizi vyslaly do Pobaltí a Polska.

Podle mluvčí SBU Maryny Ostapenkové zosnovala zatčení mise OBSE špionážní skupina kolem plukovníka GRU Igora Strelkova, která podle zpráv ukrajinských médií řídí akce slavjanských separatistů. Bezprostřední příkaz měl vydat Strelkovův přímý podřízený Bezler. Skutečné jméno Strelkova je podle SBU Girkin. „Zadržení se odehrálo na bezprostřední příkaz diverzanta Igora Bezlera (přezdívka Bes). Svědčí o tom záznamy telefonických rozhovorů Bezlera s podřízenými,“ sdělila na tiskové konferenci Ostapenková. Na Girkina-Strelkova vydala SBU zatykač a stíhá ho za přípravu vraždy, diverzi a ohrožování ukrajinské svrchovanosti.

Separatisté zatím propustili jediného kontrolora

Skupinu pozorovatelů zadrželi povstalci v pátek, když autobus s misí OBSE dorazil do Slavjansku. Mezi zadrženými, které povstalci považují za vyzvědače, je i příslušník české armády. Podle separatistů je se zadrženými zacházeno jako s hosty. „Vytvořili jsme pro ně komfortní podmínky. Cítí se dobře. Nejsou to zajatci, jsou u nás hosty,“ zdůraznil vůdce separatistů východoukrajinského Slavjanska, „lidový starosta“ Vjačeslav Ponomarjov.

Představitelé OBSE nyní pokračují ve vyjednávání o osvobození pozorovatelů. Na svobodu se zatím dostal jen švédský člen mise, který trpí lehčí formou cukrovky, dalších sedm pozorovatelů zůstává v zajetí. Postup separatistů proto kritizoval německý prezident Joachim Gauck. „Separatisté – i s podporou Ruska – se chovají, jako by jim patřil svět. Není možné, aby byli zadržováni lidé, kteří se tam snaží najít způsob, jak zabránit konfliktu,“ uvedl. Zadržení pozorovatelů dnes odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyzval zároveň proruské povstalce, aby je okamžitě propustili na svobodu.

Podle českého velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha komplikují vyjednávání se slavjanskými vzbouřenci nepřehledné informace z východu Ukrajiny i nejasnost o kontaktech, které s nimi udržuje kyjevská vláda.

Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany

„Víme, že plukovník našeho odboru kontroly odzbrojení, který byl zadržen, je v pořádku. Budeme všichni doufat, že se co nejdřív vrátí zpět domů.“

Velitelé slavjanských vzbouřenců jsou prý připraveni jednat o výměně zadržovaných kontrolorů za vězněné „stoupence federalizace“. Ponomarjov prohlásil, že jde především o jeho zástupce Perepečajenka. Aktivista byl podle ukrajinských médií zatčen v Doněcku, když se vracel z talk-show, kterou pro jeden z ruských televizních kanálů natáčel v Moskvě. Perepečajenka prý v pátek na doněckém letišti zadrželi agenti ukrajinské kontrarozvědky.

Osud pozorovatelů? Rozhodne Moskva, myslí si Votápek

„Hlavní slovo má Moskva, respektive její zvláštní služby, které organizují akce na východní Ukrajině. Horší je, že to nebudou ochotny přiznat – budou se tvářit, jako že je třeba vyjednávat s někým jiným. Možná se budou tvářit jako prostředník a přes ně se bude vyjednávat s ukrajinskou stranou. Rozhodující slovo ale budou mít rozhodně Rusové,“ míní analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Člen pozorovatelské mise Axel Schneider (úplně vlevo) a Vjačeslav Ponomarov (úplně vpravo) na tiskové konferenci
Zdroj: Pochuyev Mikhail/ČTK/ITAR-TASS

O zadržených jednal i Stropnický

Český ministr obrany Martin Stropnický (ANO) jednal o zadržovaných pozorovatelích s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou. „Paní ministryně zdůraznila, že Německo bude postupovat tak, aby dosáhlo propuštění všech zadržovaných bez výjimky. Své kroky v příštích dnech bude úzce koordinovat se zeměmi, které mají mezi zadrženými své občany, tedy ČR, Polskem a Dánskem. Německo jedná i s ruskou stranou,“ uvedl Stropnický.

Vojenská mise OBSE se vydala na východ Ukrajiny na základě pozvání, které ukrajinské ministerstvo obrany adresovalo Německu. Německá strana na základě pozvání přizvala do svého týmu vojenské pozorovatele z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Kromě vojenské mise působí na východě Ukrajiny i civilní mise OBSE, která se snaží do vyjednávání se slavjanskými povstalci rovněž zapojit.

Řeka Severní Doněc vyplavila během týdne už tři mrtvá těla, uvedl ukrajinský web Ostrov s tím, že u poslední oběti ještě k identifikaci nedošlo. Podle dřívějších zpráv SBU jsou za smrt zastupitele z nedaleké Horlivky Volodymyra Rybaka a vysokoškolského studenta Jurije Popravky odpovědni opět ruští agenti Strelkov a Bezler.

Pod Strelkova spadá i kontrola novinářů, tvrdí ukrajinský list

Strelkov má podle listu Ukrajinska pravda ve Slavjansku pod kontrolou akreditaci novinářů, kteří z okupovaného města informují o vývoji situace. Novináři se prý musejí dostavit do obsazených kanceláří SBU a předložit tam své osobní doklady. Aby obdrželi potvrzení o akreditaci, musejí se prokázat doporučením jiného akreditovaného novináře - pokud možno zpravodaje některého z ruských médií. Před vydáním potvrzení prý Strelkovovi lidé na internetu kontrolují obsah reportáží, pod nimiž je novinář žádající o akreditaci podepsán. Na akreditační kartě je podle Ukrajinské pravdy osobně podepsán Strelkov jako velitel slavjanské domobrany.