Nahrávky jako důkaz. Nepokoje na Ukrajině řídí Moskva, tvrdí Kerry

Washington – Spojené státy mají důkaz, že Rusko stojí za podněcováním nepokojů na východě Ukrajiny. Vyplývá to z uniklé nahrávky, na níž americký ministr zahraničí John Kerry vyjadřuje obavy z operací, které vede na Ukrajině ruská vojenská rozvědka GRU.

„Není náhoda, že se na Krymu ocitli ti samí lidé jako dříve v Gruzii a nyní na východě Ukrajiny,“ říká Kerry na nahrávce podle serveru The Daily Beast. Kerry dál mluví o tom, že to neodpovídá představám, jak by měly zpravodajské služby v 21. století fungovat. „Jde o nejhorší možné chování,“ podotkl šéf americké diplomacie.

Kerry takto hovořil na schůzce se zástupci amerických výzvědných služeb. „Máme nahrávky rozhovorů mezi agenty, kteří přijímají rozkazy z Moskvy. Každý pozná rozdíl v přízvuku. Víme přesně, kdo dává rozkazy a odkud pocházejí,“ poznamenal Kerry. Konkrétní ruské agenty ministr nejmenoval. Nahrávky ale podle něj dokazují, že Rusové záměrně podněcují nepokoje na Ukrajině a lžou o tom Američanům i celému světu.

Americké ministerstvo zahraničí už dříve zveřejnilo sérii fotografií, které mají ukázat, že někteří separatisté z východní Ukrajiny jsou ve skutečnosti příslušníci zvláštních ruských sil. Snímky, které Washingtonu poskytli ukrajinští diplomaté, upozorňují na vybrané ozbrojence, kteří prý opakovaně zasahovali v několika východoukrajinských městech a také během ozbrojeného konfliktu v Gruzii (více zde).

John Kerry
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Rusko přítomnost svých agentů na Ukrajině dál odmítá připustit

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu včera zopakoval, že Rusko intervenci na Ukrajinu nechystá. V zemi prý nepůsobí žádné záškodnické jednotky z Ruska. Ruská armáda podle něj stáhla do kasáren své jednotky, které v minulých dnech povolala ke cvičení do blízkosti ukrajinských hranic. Důvodem ruských manévrů bylo podle Šojgua nebezpečí, že ukrajinská armáda použije sílu proti ruskojazyčnému obyvatelstvu na východě Ukrajiny. NATO předtím hovořilo o 40 tisících ruských vojáků působících u hranic.

Na východě Ukrajiny se mezitím proruští aktivisté zmocňují dalších úřadů. A setkávají se jen se slabým odporem policie. Pod kontrolou mají nově město Luhansk, kde se chystají uspořádat referendum o samostatnosti. Ráno pak obsadili klíčové pozice ve městě Horlivka (čtěte víc).

Američanům dochází s Evropou trpělivost (zdroj: ČT24)

Na sankční seznam EU přibyl agent GRU i vůdce separatistů

Nově sankce dopadnou i na muže vystupujícího pod jménem Igor Strelkov. Podle Unie byl identifikován jako příslušník ruské vojenské rozvědky GRU. Ukrajinská média uvádějí, že Strelkov je plukovníkem GRU a jeho skutečné jméno zní Girkin. Podle nepotvrzených informací se podílel na přípravě akce proti evropským vojenským kontrolorům, které zadržují separatisté ve východoukrajinském Slavjansku.

Na seznam se dostal také šéf samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin a jeho kolegové Denis Pušilin a Sergej Cyplakov. Sankcemi jsou postiženi i Valerij Bolotov a German Prokopjev, kteří vedou separatistická uskupení v Luhanské oblasti a byli podle EU účastni obsazování úředních budov.