V Doněcku vzali útokem prokuraturu, Kyjev obnovil brannou povinnost

Doněck (Ukrajina) – Kameny dnes zaútočili proruští demonstranti na budovu prokuratury ve východoukrajinském Doněcku, který fakticky ovládají separatisté. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci na východě země rozhodl úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dekretem o obnovení branné povinnosti.

„Prokuratura přijímala zločinné příkazy z Kyjeva proti svým vlastním lidem, které obviňovala ze separatismu a dalších smyšlených zločinů,“ řekl podle agentury Reuters jeden z demonstrantů v Doněcku. Podle místních médií demonstranti dovolili příslušníkům ostrahy objektu prokuratury, aby jej opustili, někteří z nich byli zraněni.

Ukrajina obnovila brannou povinnost (zdroj: ČT24)

Ukrajina obnovuje brannou povinnost

Úřad prezidenta Turčynova uvedl v prohlášení, že povinná vojenská služba se obnovuje kvůli ohrožení celistvosti země s ohledem na zhoršující se situaci na východě a na jihu státu, na rostoucí sílu ozbrojených proruských bojůvek a na zábor úřadů státní správy. Opatření přichází ve dnech, kdy proruští radikálové okupují řadu veřejných budov na východě země. Ukrajina dlouhodobě obviňuje Rusko z organizování akcí, při nichž jsou státní úřady obsazovány, Moskva to ale popírá.

Ukrajina má asi 130 000 vojáků. Se záložníky by mohla mít zhruba milion mužů ve zbrani. Kyjev zrušil povinnou vojenskou službu teprve koncem loňského roku na základě zákona prosazeného tehdejším prezidentem Viktorem Janukovyčem. Ten uvedl, že jeho země projde vojenskými reformami, které vyústí ve vytvoření profesionální armády.

Doněck, město se zhruba jedním milionem obyvatel na průmyslovém východě země, je považován za centrum ozbrojeného povstání směřujícího k odtržení od Ukrajiny. V oblasti, kde se hlavně těží uhlí a kalí ocel, žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo. Proruští separatisté ve městě už dříve vyhlásili „Doněckou lidovou republiku“ a tvrdí, že uspořádají referendum o odtržení od Ukrajiny 11. května.

Ukrajinská policie na východě země se do značné míry vzdala boje s demonstranty vybavenými holemi a doprovázenými dobře zorganizovanými ozbrojenci v maskách a vojenských maskáčích. Policejní úřady přesto ale většinou pokračují v práci a tiše spolupracují se separatistickými vůdci, kteří chtějí s jejich pomocí udržovat ve svých oblastech pořádek.

Turčynov přiznal ve středu, že síly, které má ukrajinská vláda k dispozici, nejsou s to potlačit nepokoje v některých oblastech na východě země. Kyjev si tak stanovil za cíl zabránit tomu, aby se nepokoje rozšířily dál na západ. Dobrovolníci s policisty už postavili u Lvova kontrolní stanoviště.

Ukrajinské kontrolní stanoviště u Lvova
Zdroj: ČT24

Podél hranic s Ukrajinou soustřeďuje Rusko kolem 40 000 vojáků. Ukrajina je podle Turčynova v „plné bojové pohotovosti“ kvůli obavám z toho, že ruská armáda nakonec na Ukrajinu přece jen vtrhne.