Po čtvrt století bude jedna z tváří BBC zase „chodit spát jako ostatní“

Londýn – Na stanici BBC Two v červnu končí známý britský televizní moderátor Jeremy Paxman, který byl 25 let hlavní tváří pořadu Newsnight. Třiašedesátiletý moderátor, proslulý nekompromisním vedením debat s politiky, se prý rozhodl odejít už loni v létě. Nakonec ale zůstal další rok, aby pomohl svému pořadu překonat těžké období poté, co se dostal do kontroverzí kvůli nezveřejněné reportáži o kauze Jimmyho Savilea.

Paxman ke svému odchodu jen lakonicky uvedl, že nastal čas se posunout dál, a s typickou ironií poznamenal, že „bude docela rád chodit do postele ve stejnou hodinu jako normální lidé“.

Jeremy Paxman nastoupil do BBC v roce 1972 a v roce 1989 se stal moderátorem večerního zpravodajského pořadu Newsnight, který je vlajkovou lodí politického zpravodajství BBC. Postupně si získal pověst tvrdého diskutéra, který si nebere servítky a tváří v tvář vysokým politikům dokáže zachovat chladnou hlavu. Za svůj přímočarý a nekompromisní styl vedení rozhovorů, kdy pomocí sarkasmu a ironie dokázal zpovídaného často zesměšnit, si ale vysloužil i kritiku.

Paxman byl postrachem všech politických špiček v Británii. Do horkého křesla v jeho pořadu se nechtělo usednout ani jinak mediálně ostřílenému expremiérovi Tonymu Blairovi a jako čert kříži se mu vyhýbal i ministr zahraničí William Hague – už od dob, kdy byl lídrem konzervativců a Paxman se ho v jednom z prvních interview zeptal, jestli na svoji funkci vůbec stačí. Za rozhovor s Michaelem Howardem dostal cenu za nejlepšího moderátora roku. Celkem 14krát mu položil úplně stejnou otázku, na kterou ale ministr konzervativní vlády Margaret Thatcherové ani jednou nedokázal odpovědět.

Jeremy Paxman:

„Všichni politici se snaží vyvíjet na novináře nátlak. To plyne z povahy jejich práce. Chtějí veřejnosti sdělit svoji pravdu tím nejlepším možným způsobem. Naše práce je naopak tomu odolat. Musíme se rozhodnout, co chceme od politika vědět, a ujistit se, že jsme se to dověděli bez ohledu na to, co nám chtěl prozradit on sám.“

Přímost, ironický humor a drzost – to byly Paxmanovi zbraně. Proto se stal i miláčkem publika – jeho interview od půl jedenácté sledovalo pravidelně přes milion diváků. Respekt měl i u konkurenční médií. „Má jedinečnou schopnost dostávat politiky do úzkých a působit tak potěšení divákům,“ uvedl generální ředitel BBC Tony Hall. Podle něj je Paxman mimořádným a ohromujícím talentem a televizi bude chybět. Podobně se o jeho odchodu vyjádřili i zástupci konkurenčních médií. „Odchod Jeremyho Paxmana, to je jako kdyby havrani odletěli z Toweru a makakové utekli z Gibraltaru,“ napsal na Twitteru editor deníku Daily Mirror Kevin Maguire.

Jeremy Paxman končí (zdroj: ČT24)