24 dní: Zfilmovaná noční můra všech rodičů

Paříž – Jeden z nejstrašnějších zločinů posledních deseti let připomíná film 24 dní, který měl v těchto dnech premiéru ve Francii. Líčí únos, mučení a vraždu třiadvacetiletého Žida Ilana Halimiho, kterého v roce 2006 utýral samozvaný Gang barbarů. Antisemitský útok tehdy v zemi vyvolal zděšení.

Ve Francii měl premiéru film 24 dní (zdroj: ČT24)

Mladíkovým rodičům Ruth a Didierovi Halimiovým únosci za tři týdny volali sedmsetkrát. Měnili požadavky, vyhrožovali. Na rozdíl od policie matka celou dobu tušila, že únos má antisemitský podtext, že její syn trpí a že může opravdu zemřít. Když únosci nedostali výkupné, zabalili mladíka do prostěradla, odvezli ho pod železniční trať za Paříží, pobodali ho, polili benzínem a zapálili. Těžkým zraněním podlehl při převozu do nemocnice.

Policie díky svědectví gang rychle pozatýkala. Pro šéfa Youssoufa Fofanu si dojela až do Pobřeží Slonoviny. Vyšly najevo děsivé podrobnosti o týrání v sídlištním bytě – i to, že skoro žádný únosce nemá výčitky svědomí. Halimiho si vybrali proto, že byl Žid – a každý Žid je podle nich bohatý. Přitěžující okolnost antisemitismu jim vynesla vysoké tresty, pro Fofanu doživotí.

Ministerstvo školství po zhlédnutí filmu rozhodlo, že ho zařadí do programu pro žáky tří posledních ročníků střední školy. Antisemitismus je totiž od brutální vraždy Ilana Halimiho ve Francii velké téma. Obavy místních Židů ještě vzrostly, když o šest let později zabíjel v Toulouse Mohammed Merah. Mezi jeho sedmi oběťmi byly i tři malé židovské děti.