Hádka o Oděsu: Stáli za tragédií provokatéři, nebo extremisté?

Oděsa – Z provokací, které vedly k útoku davu na sídlo protikyjevských vzbouřenců v Oděse a tragickému požáru, obvinil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Rusko. Současně kritizoval místní policii, která nezasáhla při pouliční potyčce, která přerostla v boj o dům odborů a požár. Policie již také přišla o městského ředitele. Moskva ovšem tvrdí, že to, co se stalo v Oděse, je výhradně ukrajinská vina – podle ruských představitelů šlo o útok ukrajinských extremistů, za který zodpovídá kyjevská vláda.

V pátek zemřelo v Oděse 47 lidí, většina zahynula při požáru domu odborů, kde měli své sídlo proruští radikálové. Požár vypukl po útoku zápalnými lahvemi, není ale zatím jasné, kdo ho vyprovokoval.

K nezávislému prošetření okolností požáru v Oděse vyzvala vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová. Zatím představilo výsledek vyšetřování příčin ukrajinské ministerstvo vnitra. Podle toho vše začalo útokem protivládních demonstrantů na skupinu prokyjevsky smýšlejících fotbalových fanoušků, jejichž skupina šla na stadion na ligové utkání. „Neplánovali jsme žádnou politickou demonstraci,“ řekla agentuře AFP Natalja Petropavlovská, která se pochodu zúčastnila. Útočníci měli fanoušky bít, střílet na ně a házet zápalné lahve. Čtyři lidé ze skupiny fanoušků při útoku zemřeli.

K napadené skupině se potom ale přidali další lidé, kteří na počátku již byli na stadionu. Posílený dav potom podle ministerských informací přešel do protiútoku. „Byl to rozezlený dav, který toužil po odplatě,“ uvedla Petropavlovská. „Chtěli tábor zlikvidovat a podpálit,“ dodala.

Ruská provokace a policejní nečinnost – Jaceňukovy příčiny smrtícího požáru

Podle premiéra Arsenije Jaceňuka, který v Oděse promluvil na shromáždění, stála na počátku incidentu ruská provokace. „Oběťmi předem pečlivě připravené provokace se staly desítky lidí. Je třeba najít všechny zločince a organizátory, všechny, kdo pod ruským vedením zahájili smrtelný útok na Ukrajinu a Oděsu,“ uvedl Jaceňuk. Současně kritizoval postup oděské policie, která potyčce nezabránila. „Je třeba vyšetřit činnost všech vyšších úředníků zdejší policie,“ podotkl premiér.

V oděském policejním vedení již proběhla první změna, o místo přišel šéf městské policejní správy. Další výměny by měly následovat. Podle Jaceňuka bude nepokoje dále vyšetřovat speciální komise generální prokuratury. 

Podle účastnice pochodu Petropavlovské ke smrti více než čtyř desítek lidí přispěli také hasiči, kteří k hořícímu domu přijeli až dlouho poté, co je svědci zavolali.

Moskva viní Kyjev

Podle ruské agentury ITAR-TASS ale mají žhářství na svědomí speciální bojové oddíly, které prý kromě miliardáře Ihora Kolomojského financuje i podnikatel Petro Porošenko, hlavní favorit květnových prezidentských voleb. Podle ukrajinských odpůrců vlády a také podle Moskvy mají čin na svědomí provládní síly a odpovědnost nese vláda samotná. „Jsou fakticky spolupachateli,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Ruští poslanci potom hovořili o válečných zločinech „samozvanců v Kyjevě“.