Aktéři Hry o trůny zavítali do Polska. Čeští fanoušci si zatím počkají

Varšava – Epické bitvy, drsné prostředí stylizovaného středověku a dostatek různorodých postav pro napínavý děj. Americký seriál Hra o trůny se stal nejen mezi fanoušky fantasy ság fenoménem. Světovou premiéru každého dílu vidí v průměru 5 milionů diváků, ještě větší počet si seriál stáhne z internetu. Herci a tvůrci seriálu nyní přijeli debatovat do polské Varšavy a přímo s nimi natáčel také zpravodaj Josef Pazderka.

Fenomén seriálu Hra o trůny (zdroj: ČT24)

Hra o trůny podle mnohých přitahuje atraktivním ztvárněním středověké reality a velkolepou výpravou. Jiní oceňují šíři ságy odehrávající se na smyšleném kontinentu Západozemí s chytrým využitím kontrastních symbolů. A někdo má prosté vysvětlení spočívající v lidské nátuře. „Diváci chtějí něco, co je spolehlivě dostane z jejich každodenních životů a přestanou řešit své starosti,“ tvrdí herec John Bradley-West.

Zápletka seriálu se točí kolem rivality mocných klanů ze sedmi sousedních království. Kromě násilí, intrik a politikaření se ve světě Západozemí objevují také prvky magie. Předlohou je nedokončená knižní sága Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, který se na seriálu rovněž podílí. Seriál se jmenuje podle první knihy v sérii, která má mít celkem sedm dílů, z nichž zatím vyšlo pět.

Autor románové ságy George R. R. Martin sám říká, že si vzal inspiraci z jistých historických událostí včetně anglické Války růží. „Myslím si, že ve Hře o trůny je spoustu všeobecných témat, které uvidí na obrazovce rád každý,“ dodává Bradley-West.

Základna fanoušků tohoto středověkého fantasy dramatu neustále stoupala během vysílání předchozích tří sérií. Sledovanost je stejně vysoká mezi muži i ženami, které přitahuje spletitá zápletka plná zvratů, vzájemných vztahů, a přinejmenším na poměry HBO také plná sexu a násilí.

V loňském roce trůny sledovalo průměrně 14,4 milionu diváků, což je jen zhruba o 50 tisíc méně než měl na dlouhou dobu nejsledovanější seriál HBO - šestá řada rodinné mafiánské ságy Rodina Sopránů. (Do žebříčku ale v loňském roce výrazně vstoupil detektivní seriál Temný případ, jehož první řadu sledovalo průměrně 11,9 milionu diváků – stal se tak nejsledovanější novinkou v historii HBO.)

Jak stoupá popularita Hry o trůny, rozšiřuje se také jeho dosah - už se vysílá ve více než 200 zemích a územích světa včetně České republiky. A úměrně tomu narůstá i zisk a objem zboží, které je s ním spojené. Příjmy HBO ze zákaznických poplatků stouply v roce 2013 o šest procent. Na internetové stránce HBO je nyní k mání 350 druhů zboží spojeného s Hrou o trůny.