Ve službách ideologie. Putin chce zakázat Šmouly

Moskva – Zahraniční kreslené seriály by se na ruské televizní stanici pro děti a mládež Carousel měly vysílat omezeně. S návrhem přišlo ruské ministerstvo školství a posvětil ho šéf Kremlu Vladimir Putin. Opatření se dotkne třeba populárního kresleného seriálu Šmoulové. Severní Korea naopak uvažuje o tom, že by povolila nové pořady BBC, konkrétně Teletubbies, Dr. Who a Top Gear.

Bednařík o zákazu Šmoulů v Rusku: Lepší je dětem vysvětlovat (zdroj: ČT24)

V Československu se Šmoulové objevili poprvé na televizních obrazovkách v roce 1988. „Je to celosvětový fenomén, který samozřejmě dorazil i do Ruska,“ konstatoval filmový historik a publicista Pavel Bednařík. Podle něj Šmoulové představují určitý odraz stereotypů či ideologie „západního typu“. „V seriálu můžeme najít řadu případů – třeba chování šmoulích žen,“ uvedl Bednařík s tím, že ho zákaz Šmoulů překvapuje.

Existuje totiž řada seriálů, která potenciálně představuje pro Ruskou federaci větší potíž. Patří mezi ně South Park či Simpsonovi. Podle Ruska kazí takové seriály mládež. „Nemyslím si, že by tyto seriály kazily mládež. Je to klasické pojetí pedagogiky v tom, že existují vhodné a nevhodné seriály. Myslím si, že to je už dnes překonané,“ podotkl Bednařík s tím, že děti mají k seriálům mnohem snazší přístup než třeba před deseti lety. „Nelze se tomu vyhnout. Je lepší poskytnout dětem komentář, než jim to zakazovat,“ myslí si publicista.

Šmoulové 2
Zdroj: ČT24/Falcon

Podle Bednaříka jsou poměry v Rusku a USA velmi odlišné. „V Sovětském svazu, potažmo v Rusku mají státní studiový systém, což v Americe neznají. Třeba slavný animátor Jurij Norštejn vytvářel svou produkci v rámci konkrétního studia jako zaměstnanec státu. To v USA neexistuje – všechny filmy a seriály jsou produkovány za komerčním účelem. Ty filmy mají vydělávat, nikoli plnit poselství,“ vysvětluje filmový historik a připomíná, že Norštejn tvořil i propagandistické filmy.

Hodnotová tradice je podle Bednaříka v Rusku značná, zatímco ve Spojených státech prakticky neexistuje. „Bavíme se o zemi, která není totalitní, ale není ještě ani plně demokratická,“ konstatoval publicista. Pro Rusko je typická cenzura a velká míra kontroly filmové produkce ze strany státu. „Animovaná tradice už tu není tak silná jako v 60. nebo 70. letech,“ dodal filmový historik. Kvalitní ruská díla se ale na festivalech objevují i dále.

Kim Čong-un povolí Severokorejcům nové pořady

Zatímco Rusko zakazuje, Severní Korea jde opačným směrem – divákům chce povolit několik pořadů z produkce BBC. Doteď představoval vrchol komediální seriál It's So Funny, v němž vystupují dva uniformovaní vojáci, kteří si dělají legraci mezi přednáškami o vůdci Kim Čong-unovi. Nově by se mohli Severokorejci dočkat pořadů Dr. Who, Top Gear a Teletubbies.

„Provedli jsme rozsáhlé šetření, jestli jsou tyto tři pořady vhodné pro severokorejský lid,“ prohlásil severokorejský činitel podle britského listu Independent. „Cokoli příliš politického by nebylo vhodné, v tomto případě jde ovšem o zábavné pořady, z nichž jeden je určen pro malé děti,“ poznamenal. Rozhodnutí navazuje na loňskou iniciativu BBC, kterou se snažila o to, aby se uzavřená severokorejská společnost dozvěděla víc o světě, jenž ji obklopuje.

Teletubbies
Zdroj: ČTK/AP/Stuart Ramson