Outsider prezidentem. V čele Panamy stane Varela

Panamá - Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál dosavadní viceprezident Juan Carlos Varela. Po sečtení většiny volebních lístků získal na 40 procent hlasů a s velkým náskokem porazil své dva soupeře. V kampani sliboval voličům hlavně snížení životních nákladů a omezení chudoby.

Prezidentem Panamy se stal opoziční kandidát Varela (zdroj: ČT24)

Ze tří kandidátů dávaly průzkumy Varelovi nejmenší šance. Po sečtení šedesáti procent hlasů mu ale zavolal šéf volební komise a oznámil: „Jste příštím prezidentem republiky.“ „Panamo, čekají tě lepší časy - čestná vláda národní jednoty a sociálního smíru,“ prohlásila pak nová hlava státu.

Bývalý ministr zahraničí a člen pravicové Panamské strany pomohl před pěti lety k vítězství dosavadnímu prezidentovi Ricardu Martinellimu. Po několika roztržkách a poté, co ho Martinelli z funkce ministra odvolal, se s ním ale rozešel. Ve volbách nakonec kandidoval za opozici. Voličům sliboval hlavně snížení životních nákladů a omezení chudoby. „Máme sice co jíst, ale podívejte se na naše každodenní potřeby jako zdraví, vzdělání nebo bydlení. Nemáme nic,“ konstatovala obyvatelka Panamy.

Současný prezident Martinelli podle ústavy znovu kandidovat nemohl, v kampani ale podporoval podnikatele a bývalého ministra výstavby Josého Ariase, který skončil jako druhý. „Poté, co volební komise oznámila pravděpodobný výsledek, chci pogratulovat Juanovi Varelovi - novému prezidentovi,“ uvedl Arias.

Zvolenému panamskému prezidentovi už blahopřáli i někteří lídři latinskoamerických zemí včetně venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Socialistický vládce Venezuely oznámil počátkem jara přerušení diplomatických styků mezi oběma zeměmi kvůli údajné účasti Panamy na pokusu o státní převrat v jeho zemi. „Zavzpomínali jsme na chvíle, které jsme společně zažili jako ministři zahraničí, a já doufám, že se nyní vydáme směrem ke zlepšení vzájemných vztahů,“ prohlásil někdejší venezuelský ministr zahraničí Maduro po telefonátu s Varelou.

Na Varelu čeká i otázka rozšíření Panamského průplavu

Kromě hlavy státu volili obyvatelé Panamy také členy parlamentu a vedení měst. Panama má jednu z nejvyšších životních úrovní v Latinské Americe, její ekonomika ale trpí vysokou inflací. Nový prezident bude muset kromě ekonomických otázek řešit i problémy kolem rozšíření Panamského průplavu. Nákladný projekt se kvůli sporům mezi stavebními firmami a správou průplavu začátkem roku zastavil.