Pravý Blok, KSČ a RDS: Ukrajina by měla vstoupit do EU

Praha - Vstupu Ukrajiny do Evropské unie musí být dosaženo, shodují se před volbami do Evropského parlamentu lídři stran Volte Pravý Blok, Komunistická strana Československa a Romská demokratická strana Petr Cibulka, Miroslav Hejna a Rastislav Lučanský, kteří byli hosty Událostí, komentářů. Lídři stran, které se ucházejí o křesla v EP, přicházejí do studia podle jejich pořadových čísel, a to sestupně, vždy po třech.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Má Ukrajina vstoupit do Evropské unie?

Způsob řešení konfliktu na Ukrajině je u všech kandidátů diametrálně odlišný. Stejně tak se lídři neshodnou v otázce příčiny konfliktu. Nicméně v členství Ukrajiny v Evropské unii našli volební lídři společnou řeč.

  • "Celá Ukrajina chce do Evropské unie, jen pár teroristů placených z Ruska nechce. Přijal bych Ukrajinu do EU a NATO. Poslal bych jednotky NATO na ukrajinsko-ruskou hranici. Ukrajinu z Německa může bránit jen ruský fízl, nikdo jiný. Pokud nebude Ukrajina Waterloo Putina, bude Evropa ztracena," řekl volební lídr Petr Cibulka.
  • "O tom, jak to na Ukrajině bude vypadat, by měli rozhodnout Ukrajinci v referendu. To, co se děje v Oděse, to není demokratické. Není pravda, že se Rusko snaží zamezit svobodným volbám na Ukrajině. Nechceme základny NATO v Evropě, ale Ukrajinu v EU," vysvětlil Miroslav Hejna.
  • "EU by měla být pravá ruka Ukrajiny a pomoct jí. Měla by kontrolovat situaci a pro výstrahu by ji mohla obsadit evropská vojska. Do pomoci Ukrajině by se měly zapojit všechny členské státy EU," podotkl Rastislav Lučanský.

Volební lídr za Pravý Blok varoval před vlivem Ruska i v České republice, na Slovensku či v pobaltských státech. Varoval před „ruskými fízly“. Kvůli stejnému důvodu se Ukrajina se nemůže vypořádat s „ruskými teroristy“. „Soudruh Putin ví, na koho spoléhat,“ poznamenal Cibulka. Hejna k problematice doplnil, že na Ukrajině se dostaly k moci síly, které nejsou úplně demokratické. „Ukrajina by se měla více věnovat svobodě a demokracii – a to nedělá,“ vysvětlil. Lučanský volal po dostatečné reakci na Ukrajinu.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.