Média chválí Gaucka za zmínění odsunu sudetských Němců

Berlín - Německá média chválí prezidenta Joachima Gaucka za to, že během své návštěvy Česka promluvil o zločinech nacistů i o poválečném vysídlení sudetských Němců, aniž vyvolal negativní emoce. Podle deníků je to dáno jednak osobností prezidenta, který v minulosti bojoval za lidská práva v komunistickém východním Německu, jednak proměnou české i německé společnosti.

Média si z úterního Gauckova programu všímají především jeho projevu na Univerzitě Karlově v Praze. Gauck v něm mluvil o Praze jako o místu unikátní kulturní symbiózy v srdci Evropy, kterou násilně přerušil až nacismus. Připomněl ale také vysídlení sudetských Němců.

„Německý prezident žádá po jiných zemích dodržování lidských práv, demokracii a sebekritiku? Pro navštěvované země to není samozřejmé. Joachim Gauck ale přesto má odvahu to dělat,“ uvádí v komentáři deník Die Welt."

Od Hitlerovy sebevraždy uplynulo skoro 70 let, ale přesto si mnoho lidí myslí, že by Německo mělo při takových diskusích být ještě sto let zticha. Gauck ale tato témata vyhledává, protože sám pomáhal svrhnout jednu diktaturu a vytvořit jednotnou Evropu," doplňuje deník.

Gauck v Praze: „Češi a Němci mají společně v Evropě jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem - nikdy a nikde.“

Řada médií označuje Gauckův projev za odvážný a všímá si, že prezident za něj v Praze sklidil chválu. Podle deníku Märkische Oderzeitung se ukazuje, že česká i německá společnost už překonala trauma z temné kapitoly společných dějin. „Je to dáno především tím, že se denně setkávají tisíce lidí a díky tomu jsou vzpomínky na druhou světovou válku vytlačovány lepšími zkušenostmi. Češi a Němci jsou už dlouho dobří sousedé,“ hodnotí list.