Ve Venezuele pokračují protivládní protesty, při střetech zemřel policista

Caracas – Ve Venezuele pokračují rozsáhlé protivládní demonstrace. Naposledy zakročila policie společně s armádou proti čtyřem opozičním táborům. Během akce pozatýkaly vládní síly přes 240 lidí. V reakci na to pak podle místních úřadů zabili mladí lidé při střetech v Caracasu jednoho policistu a dalšího zranili. Násilnosti si od února vyžádaly život nejméně 41 lidí a dalších víc než 700 se zranilo.

V Caracasu pokračují protivládní demonstrace (zdroj: ČT24)

Ozbrojení policisté a členové Národní gardy vyklidili ve čtvrtek čtyři opoziční stanové tábory a zadrželi jejich obyvatele. Podle ministerstva vnitra byla příčinou razie a masového zatýkání „teroristická činnost“, kterou demonstranti páchali, když ve stanech vyráběli zápalné
lahve a další zbraně někdy používané při střetech s policisty. „Teď musíme všechny zadržené podrobit výslechu. K soudu by se měli dostat v řádu dnů. Jedině tímto způsobem dokážeme nastolit v naší zemi klid a pořádek,“ uvedl venezuelský ministr vnitra Miguel Rodriguez Torres.  

Zásah bezpečnostních sil však rozhněval desítky protivládních aktivistů, kteří vybudovali v metropoli barikády, zaútočili na policisty a jednoho z nich údajně zastřelili. „Chránil místní obyvatele a tito pravicoví vrazi ho zabili,“ prohlásil levicový prezident Nicolás Maduro při předávání bytů chudým rodinám. 

Demonstrace proti Madurově socialistické vládě trvají v zemi od února. Jádro protestujících tvoří většinou mladí lidé, kterým vadí neschopnost vlády bojovat s vysokou inflací. Ta v zemi přesahuje 50 procent. Lidem také vadí nedostatek základního zboží v obchodech nebo vysoká míra korupce a kriminality. Maduro a jeho lidé ale tvrdí, že se demonstranti chystají provést státní převrat, v jehož přípravách jim prý napomáhají některé země včetně USA. Při násilnostech už zahynuly desítky lidí a více než dva tisíce osob bylo zatčeno.

Washington nařčení odmítá a chystá sankce proti venezuelským představitelům odpovědným za násilné potlačování demonstrací; americké kroky podle AP mohou zasáhnout i samotného Madura. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že bezpečnostní složky zacházejí se zatčenými demonstranty krutě a dokonce je mučí.