Írán dvou tváří – přívětivý i neústupný

Vídeň - Ve Vídni startuje další kolo jednání šesti světových velmocí s Íránem o jeho jaderném programu. Teherán mezitím neustále ukazuje světu dvě tváře. Chová se nevypočitatelně. Přívětivost ohledně omezení „jádra“ ze strany íránského prezidenta vystřídala před pár dny neústupnost duchovního vůdce Chameneího, který vyzval k masové výrobě raket.

Horizont ČT24: Írán ukazuje svou agresivní tvář (zdroj: ČT24)

Jako doktor Jekyll a pan Hyde. Írán ukazuje světu přívětivou i neústupnou tvář. Ostrý tón krátce před dalšími rozhovory s mocnostmi o jaderném programu předvedl íránský duchovní vůdce. Odmítl zbrojní ústupky Západu a vyzval k masové výrobě raket. „Očekávají (mocnosti), že Írán omezí vývoj raket, a zároveň nám neustále vojensky vyhrožují. Jejich očekávání je proto hloupé a idiotské,“ konstatoval ajatolláh Alí Chameneí.

Izrael varuje: O upřímnosti mluvit nelze

Západ íránský raketový program kritizuje. Obává se, že režim časem balistické rakety osadí nukleárními hlavicemi. Teherán to odmítá. O jaderné zbraně prý nestojí. Zejména Izrael ale íránské vedení dlouhodobě podezírá z neupřímnosti. „Zatímco se Írán účastní rozhovorů a usmívá se na mezinárodní komunitu, nadále vyzbrojuje teroristické skupiny a ve světě se dopouští terorismu,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Naději na lepší vztahy s Íránem loni přineslo zvolení umírněného prezidenta Hasana Rouháního. Teherán na půl roku omezil jaderný program výměnou za zmírnění západních sankcí. Změna v Íránu přinesla mírný optimismus i do Bílého domu. „Přestože nás na cestě určitě čekají důležité překážky a úspěch není jistý, věřím, že můžeme dosáhnout řešení. Věřím, že máme základ pro shodu,“ řekl americký prezident Barack Obama.

Hasan Rouhání na oslavách 35. výročí islámské revoluce
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Nejnovější výroky z Teheránu ale optimismus krotí. Nová jednání tak nebudou snadná. Rouhání před nimi nicméně předvedl nové íránské zařízení pro jadernou medicínu. Opět přitom zdůraznil, že jaderný program země je mírový. „Řekli jsme to v minulosti a budeme to říkat dále. Neděláme nic ilegálního a neusilujeme o jaderné zbraně. Naše země nechce zbraně hromadného ničení,“ podotkl íránský prezident.

Radikální výroky? V íránské politice jde o standard, myslí Fingerland

„Politika se dělá různými výroky. Otázka pak je, komu jsou určeny. V případě Chameneího výroku můžeme zatím spíše spekulovat. Jedna možnost je, že to je vzkaz západním mocnostem – zejména Spojeným státům, aby nezahrnovaly otázku raketového programu do jednání, protože zatím se jednalo hlavně o vývoji jaderných kapacit. Nyní by Američané rádi hovořili také o raketovém potenciálu Írán,“ prohlásil komentátor Českého rozhlasu Jan
Fingerland s tím, že Chameneího prohlášení může být mířeno také do vlastních řad, tedy do Íránu. „Může se jednat o varování Rouhánímu, který by rád nějaký kompromis vyjednal,“ dodal Fingerland.

Íránská hra na zlého a hodného policistu tak pokračuje. Západ ale dal opakovaně najevo, že jeho trpělivost není nekonečná.