Slováci nevěří ve spravedlnost - chleba se láme už za týden

Bratislava - Slovenskem zmítá nedůvěra ve vlastní justici. Podle průzkumů osm z deseti Slováků o soudech pochybuje; ovládá je podle nich kasta nedotknutelných, na něž spravedlnost nedosáhne. Svou budoucnost v rodné zemi nevidí více než polovina mladých Slováků. Jedním z nejčastějších důvodů, proč chtějí odejít a nikdy se nevrátit, je právě pocit, že se doma nedovolají práva. Země přitom právě teď stojí na křižovatce: má šanci justici očistit, nebo dál pokračovat v zaběhnutém systému.

Osm z deseti Slováků nevěří justici v zemi (zdroj: ČT24)

Symbolem všeho špatného v místním justičním systému je pro velkou část Slováků šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin. Byl ministrem spravedlnosti za Mečiarovo HZDS a údajně aktivně bránil reformám soudnictví a vzniku protikorupčních zákonů. Podle aktivistů nehospodárně nakládal s veřejnými penězi a prokuratura ho několikrát nařkla z kontaktů s překupníky drog. Vystupuje arogantně, vulgárně a jeho kritici z řad soudců si stěžují na šikanu.

Harabin je vnímán jako velmi negativní postava a premiér Robert Fico mu dokonce veřejně doporučil, aby na šéfa Nejvyššího soudu znovu nekandidoval. Volba bude za týden a bez hlasů právníků, které do soudní rady nominoval vládnoucí Směr, nemá nikdo šanci funkci získat. Lidé ale nevěří, že se vládní strana chce skutečně od Harabina odstřihnout. „Vybírají lidi, kteří jsou ochotní zabránit trestním stíháním za delikty z minulosti, a myslím, že Harabin může být velmi důležitou součástí tohoto procesu,“ soudí známý investigativní novinář Tom Nicholson.

Nového šéfa Nejvyššího soudu zvolí příští pondělí v Sobrancích – malé obci u ukrajinských hranic, 500 kilometrů od Bratislavy. O tomto místě rozhodl právě Štefan Harabin, což je další důkaz, že právě on si může na Slovensku prakticky dělat, co chce - a nikdo mu v tom nezabrání.

Zvolený slovenský prezident Andrej Kiska už oznámil, že Štefana Harabina za žádných okolností do funkce znovu nejmenuje. Harabin ale vyhlásil volbu tak, aby ho stihl v čele nejvyššího soudu potvrdit ještě odcházející prezident Ivan Gašparovič.