Rusko neprodlouží využívání ISS - hledá nové partnery

Moskva - Rusko neprodlouží využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2020, jak požadovaly Spojené státy. Zakáže také Američanům používání ruských raketových motorů při vojenských startech a pozastaví používání amerického navigačního systému GPS v Rusku. Oznámil to dnes ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Dodal, že USA ohrožují svým přístupem velké mezinárodní vesmírné projekty a že se Moskva bude muset poohlédnout po „nadějnějších partnerech“. Americká NASA počátkem dubna v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu oznámila, že s výjimkou ISS pozastavuje veškerou spolupráci s Ruskem.

Kolář k ISS: Z kosmonautiky se stává rukojmí (zdroj: ČT24)

Rogozin podle agentury Interfax upřesnil, že Rusko bude hledat nové partnery v Asii a Tichomoří. Poznamenal také, že se Moskva nechystá „iniciativně zavádět sankce“, protože se podobná opatření vracejí jako bumerang.

Zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas ale vidí možnost ukončení spolupráce Rusů a Američanů na ISS jako nepravděpodobnou: „Já bych to hodnotil jako kosmické pohádky z úst vicepremiéra Rogozina. Je to enfant terrible ruské vlády, který má vždy nejostřejší jazyk. Jakékoliv výhrůžky jsou teď předčasné. Američané participují solárními bateriemi, které jsou pro ISS potřebné, Rusové zase motory, takže spolupráce je nutná.“

Omezení čeká i systém GPS

Moskva podle Rogozina zakáže Američanům používání ruských raketových motorů při vojenských startech a od 1. června pozastaví v Rusku používání amerického navigačního systému GPS. Pokud se Moskva nedomluví s Washingtonem na rozmístění pozemních stanic ruského navigačního systému Glonass, pak podle Rogozina od 1. září bude „definitivně ukončena“ práce 11 amerických stanic systému GPS v Rusku.

Rusové požádali americké úřady o souhlas s výstavbou několika měřicích stanic systému Glonass už v květnu 2012, ale obě strany se dosud nedokázaly domluvit. Jednání prý ztroskotala hlavně kvůli obavám amerických tajných služeb z příliš přesného navádění ruských raket na případné cíle v USA.

Raketové motory hodlá Rusko dodávat Spojeným státům pouze pro civilní účely. „Bez záruk, že naše motory se využívají pouze pro starty nevojenských vesmírných přístrojů, je nebudeme do USA dodávat,“ řekl Rogozin.

Kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy proti Rusku za anexi ukrajinského poloostrova Krym americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na začátku dubna pozastavil veškerou spolupráci s Ruskem. Výjimkou však je provozování ISS, kam se kosmonauti z celého světa mohou v současnosti dostat pouze ruskými raketami.