Syrská opozice bude mít v Londýně diplomatickou misi

Londýn/Damašek – Británie povýší zastoupení syrské opozice v Londýně na diplomatickou misi. U příležitosti dnešního setkání států podporujících syrskou opozici v rámci uskupení Přátelé Sýrie to dnes oznámil britský ministr zahraničí William Hague, podle něhož tak chce Británie vyjádřit uznání politické váhy opoziční Syrské národní radě (SNC). Před týdnem podobné symbolické gesto učinily USA. Diplomatická mise je o stupeň níže než velvyslanectví, takže neskýtá svým zaměstnancům diplomatickou imunitu. Londýn, který syrským povstalcům spolu s Washingtonem dodává nebojový materiál, dnes také rozhodl poskytnout rebelům další pomoc v hodnotě 30 milionů liber (více než miliarda korun).

Kvůli ukrajinské krizi svět poněkud opomíjí Sýrii (zdroj: ČT24)

Poslední oficiální zástupce syrského režimu v Londýně, jímž byl chargé d'affaires, odstoupil v červenci 2012 na protest proti represím proti opozici, vedeným režimem prezidenta Bašára Asada. Damašek předtím z Británie stáhl svého velvyslance. Americké ministerstvo pozastavilo činnost syrského velvyslanectví ve Washingtonu v březnu; velvyslanectví zastupovalo režim prezidenta Asada.

Kerry připustil užití chloru v Sýrii 

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes během londýnské schůzky připustil, že v syrské občanské válce mohlo být v poslední době použito chloru jako chemické zbraně. Dodal však, že jde o neověřené a nepotvrzené informace, a neupřesnil, která z bojujících stran je z použití chloru podezírána. Dodal jen, že jeho užití by bylo v rozporu se zákazem používání chemických zbraní.

Brífink Williama Haguea po londýnské schůzce Přátel Sýrie
Zdroj: ČTK/PA/Matt Dunham

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius už v úterý obvinil syrskou vládu, že od loňského října nejméně čtrnáctkrát použila chemické zbraně. Podle něj k poslednímu útoku došlo před několika týdny. Jak Fabius dodal, francouzští představitelé mají svá tvrzení podpořena důvěryhodným svědectvím.

Chlor byl poprvé použit během první světové války. Nyní ale již není oficiálně považován za bojový plyn, a nebyl tedy ani na seznamu látek, které měl Damašek přiznat Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Sýrie loni přistoupila na návrh vzdát se chemických zbraní. Asadova vláda dosud odevzdala 92 procent zásob svých chemikálií.

Při atentátu na turecko-syrské hranici zahynuly na pět desítek lidí

Nejméně 43 mrtvých a desítky zraněných si vyžádal pumový útok na turecko-syrské hranici. Nálož umístěná v autě na syrské straně hraničního přechodu Báb as-Salám vybuchla na místě používaném k zaparkování automobilů. Raněné pak z místa odvážely sanitky do Turecka.

Terčem útoku byli znovu novináři

Stanice BBC informovala o dvou novinářích britského listu The Times, kteří nakrátko padli do rukou povstalcům, když se vraceli ze Sýrie do Turecka. Po třídenní cestě po severosyrském Aleppu se novináři Anthony Loyd a Jack Hill vraceli k turecké hranici, když jejich auto zastavili ozbrojenci a zavlekli je do skladiště. Loyda dvakrát střelili do nohou a oba muže zbili. Útočníky byli lidé, které novinářům přidělili jako průvodce na cestě k hranici. Nakonec je pustili, takže se oba ve středu večer dostali do Turecka.

Sýrie je pro novináře nejméně bezpečným místem na světě. Od začátku tamního konfliktu v roce 2011 tam přišlo o život 150 000 lidí, mezi nimi 60 žurnalistů.