Velká voda trápí Slovensko, Polsko i Balkán

Bratislava/Bělehrad – Severovýchod Slovenska sužuje vytrvalý déšť a povodně a počasí komplikuje situaci v jižním Polsku. Na několika místech v obou zemích platí nejvyšší povodňový stupeň. Hladiny většiny řek ale už kulminovaly či jsou na poklesu. Kvůli silnému větru je zastavena na mnoha místech železniční doprava, tisíce lidí byly bez proudu. Řidiči by také neměli vyrážet do Tater, kde většinu příjezdových cest blokují polomy. Materiální škody nejsou ještě vyčíslené, půjdou ale do desítek milionů korun. Velká voda si na Slovensku také vybrala první oběť a s povodněmi se potýká i Balkán.

Nejhorší situace na Slovensku je nyní okolo nádrže Liptovská Mara a v celém okrese Liptovský Mikuláš. Kriticky zvýšené hladiny řek jsou také v okresech Kežmarok a Sabinov. Brzy ráno kulminovaly menší řeky v Kežmaroku a Prešově, kde celou noc stoupala hladina řeky Torysa a nepomohly ani nově zbudované protipovodňové bariéry. Na některých místech spadlo za posledních 24 hodin 100 mm srážek. Na většině Slovenska stále prší, srážky ale už nejsou tak silné jako v noci. Další řeky by se už z koryt vylít neměly. 

První obětí velké vody se stal 83letý muž, který šel ve čtvrtek večer zkontrolovat rozvodněný potok v obci Dlhoňa v okrese Svidník na východě země. Voda jej strhla a jeho tělo našli dnes.

V Prešově lidé vysoušeli sklepy se skřípěním zubů. Proti povodni je chrání hráz, kterou ale stavbaři nedávno prokopali kvůli budovanému obchvatu města. „Říkali jsme jim, aby to, co vykopou, dali o padesát metrů vedle - a tohle se nemuselo stát,“ říká jeden z místních obyvatel.

Vichřice, která před deseti lety zpustošila Tatry, se vrátila. Ve velehorách padlo na sto tisíc stromů, které na několika místech přetrhly dráty vysokého napětí. Na středním Slovensku v okolí Banské Bystrice vypadl ve čtvrtek proud na zhruba 80 tisících odběrných místech, aktuálně je postiženo přibližně 50 tisíc odběratelů. Na východě bylo bez elektřiny asi 20 tisíc míst.

V celé zemi stále platí také výstraha před nárazovým větrem. Vichřice včera vyvrátila mnoho stromů a způsobila tak velké škody. Na mnoha železničních tratích i silnicích je zastavena nebo výrazně omezená doprava. Řidiči by tak neměli směřovat například právě do Tater. Lidé by se měli vyhýbat lesům, kde hrozí polomy. Pozor by si měli dát i ve městech, kde vítr strhává střešní krytiny.

Popadané stromy komplikují na Slovensku dopravu
Zdroj: ČT24

Se záplavami se potýká i Polsko

V Polsku je situace nejhorší ve Slezském vojvodství. Úřady nechaly kvůli velké vodě zavřít některé silnice, mimo provoz jsou i některé regionální železniční tratě, například úsek mezi obcemi Goleszów a Ustroń. Několik desítek lidí bylo evakuováno v obci Sucha Beskidzka poblíž hranic s ČR, kde je rovněž vážná situace zejména v Českém Těšíně. Kvůli rozvodněné řece Wisla musel být v Polsku uzavřen most ve stejnojmenné obci. Zaplavením obcí hrozí rovněž vodní toky v Malopolském vojvodství. Celkem na 23 místech překračují vodní toky stupeň ohrožení, který může vést k evakuacím obyvatel.

S velkou vodou bojuje i Srbsko a Bosna

S rozsáhlými záplavami dál bojuje také Srbsko a sousední Bosna a Hercegovina. Nejhorší situace panuje v sedmdesátitisícovém městě Obrenovać poblíž Bělehradu, které rozvodněná Sáva téměř kompletně zaplavila. Hladina dál stoupá navzdory tomu, že na místě nyní neprší. Voda někde dosahuje do výšky pěti metrů. Navíc prý hrozí, že divoká voda strhne most, který město spojuje s Bělehradem. Své domovy už muselo opustit přes 6 000 lidí. Na místní obyvatele opakovaně apeloval premiér Aleksandar Vucić, podle něhož je evakuace nezbytná. Obrenovać velká voda téměř odřízla od světa, ve většině budov nefunguje elektřina, o dodávky energie přišlo 115 000 domácností. Vedle Sávy stoupá i hladina Kolubary.

Dramatické chvíle prožívají i obyvatelé Bosny, byť se tu na některých místech situace pomalu zlepšuje: například ve městě Doboj hladina řeky Bosna o 20 centimetrů klesla a záchranářským týmům se podařilo probojovat do dosud vodou odříznuté obce Maglaj. Naproti tomu v metropoli Republiky srbské - v Banja Luce - řeka Vrbas strhla několik mostů.

Velká voda stále vážně narušuje dopravu, silniční i železniční. Do Srbska dorazila na pomoc skupina záchranářů z Ruska, Bosně zase nabídlo okamžitou pomoc Chorvatsko. Činí se také Česko, které vysílá do Srbska tým hasičů s velkoobjemovým čerpadlem. Jednotka má v zemi působit dva týdny.

Povodně způsobil intenzivní déšť, podle meteorologů napadlo za dva dny vůbec největší množství srážek za 120letou historii měření. Živel si zatím vyžádal v Srbsku pět obětí a v Bosně dvě.