Český ultramaratonec běžel pro děti syrských uprchlíků

Ammán - Vyučovací pomůcky za více než čtvrt milionu korun dostaly školy pro syrské uprchlíky v Jordánsku. Peníze se podařilo vybrat českému extrémnímu běžci Davidu Chrištofovi, který v sérii jedenácti maratonů během stejného počtu dní přeběhl celou zemi. Pro 34letého učitele angličtiny a filantropa to byl už třetí humanitární běh. V minulých dvou letech běžel z Prahy do Londýna a pak z Prahy do Afriky - kvůli pitné vodě.

Český ultramaratonec běhá pro syrské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Školní stany v uprchlických táborech mají jen to nezákladnější vybavení, přesto syrským dětem nabízejí alespoň náznak normálnosti v jejich každodenní tragédii. Stejně důležité jako nové vybavení je pro ně také to, že se o jejich drsný osud vůbec někdo zajímá. Třináct tisíc dolarů, které se českému ultramaratonci podařilo vyběhat, zaplatí dětem nábytek, větráky, tužky, tašky nebo tolik potřebné učebnice.

Podmínky v syrském uprchlickém táboře Davida Chrištofa šokovaly:

„Jsem rád, protože vidím, že někomu pomůžu. Ale opravdu jsem trošku v šoku, v jakém stavu to tady je.“

David Chrištof pro uprchlické děti běžel jeden maraton denně: Celkem 481 kilometrů přes drsný terén, pod neúprosným sluncem a v dusivém prachu. Tím to pro něj ale zdaleka nekončí. V plném proudu jsou už přípravy na další dlouhé běhy - třicet maratonů na třiceti školách ve třiceti amerických státech. I v Americe ho bude podporovat přítelkyně Lenka i dnes tříapůlměsíční Matyáš. Tentokrát ale Chrištof poběží se speciálními běžeckými hodinkami, které kromě vydatné oficiální podpory dostal od přátel z české ambasády.