Velká voda si v Bosně a Srbsku vzala nejméně 30 životů

Bělehrad - Počet obětí při záplavách v Bosně a Hercegovině a v Srbsku se zvýšil minimálně na třicet. Záplavy patří v obou zemích mezi nejhorší za 120 let. Velká voda trápí i Polsko, kde zemřeli dva lidé.

V obou balkánských zemích velká voda postihla kolem milionu obyvatel. V samotném Srbsku bylo do dnešního rána evakuováno celkem 16 000 lidí, nejméně 95 000 domácností je bez proudu a materiální škody se odhadují na více než jednu miliardu eur (27 miliard Kč).

Největší obavy v Srbsku i nadále vzbuzuje rozvodněná Sáva. Město Šabac, kterému v pátek bezprostředně hrozilo zaplavení a kde tisíce dobrovolníků celou noc stavěly hráze, se zdá být z nejhoršího venku, i když tam hladina řeky dosáhla rekordní výšky 631 centimetrů. Povodňová vlna totiž postupuje směrem na sever a teď ohrožuje hlavně čtyřicetitisícové město Sremska Mitrovica ve Vojvodině.

Evakuace pokračuje v téměř zcela zaplaveném sedmdesátitisícovém městě Obrenovać poblíž Bělehradu, kde se do bezpečí muselo uchýlit přes 4 000 lidí. Další stovky obyvatel čekají na záchranu ve svých domech, kam se záchranáři mohou dostat pouze na lodích či vrtulníkem. Voda město zalila až do výšky 2,3 metru.

Záplavy nyní ohrožují i největší srbskou elektrárnu v Obrenovači - ta už ohlásila odstávku, neboť voda zalila dva uhelné povrchové doly.

Na severu Bosny je situace nejhorší ve městě Bosanski Šamac, kde Sáva dosáhla výšky 1052 centimetrů, ale také ve městech Doboj, Maglaj a Brčko. Ve východobosenské Bijeljině, kde se tato řeka přelila přes protipovodňové zábrany, pokračuje evakuace 10 000 lidí.

Záplavy v Srbsku
Zdroj: ČTK/AP/Marko Drobnjakovic

Meteorologové označují nynější záplavy za nejhorší od začátku záznamů o povodních. Úřady předpokládají, že bilance obětí ještě může stoupnout, než voda začne v příštích dnech opadávat.

Pomoct Srbsku, které požádalo Evropskou unii o humanitární pomoc, vyrazili i čeští hasiči. Podle mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralové bude celkem devět členů záchranné jednotky a šest kusů techniky, včetně velkokapacitního čerpadla, nasazeno v postižené oblasti po nezbytně nutnou dobu, předpokládá se asi 14 dnů. 

Rozvodněná Sáva
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Na povodeň se připravuje Krakov, Slováci stále likvidují škody po vichru

Vážná je situace i v Polsku, kde si velká voda vzala dva životy. Příchod záplavové vlny čeká například Krakov. „Hladina vod v řekách stoupá, ale po nočních srážkách na jihovýchodě Polska přestalo pršet, a to je dobrá zpráva pro stabilizaci situace,“ uvedla dnes polská televize TVN 24. Na řadě míst nadále platí povodňové nebezpečí, nicméně v horských obcích voda klesá a začínají se počítat škody.

Slovenská média dávají vrtochy počasí do souvislosti s globálním oteplováním. Extrémní srážky v předchozích dnech podle serveru pravda.sk mohou souviset s nezvykle teplou zimou a jarem. Kombinace silného větru s podmáčeným terénem pak měla za následek i spoušť v lesích.

V Tatrách nárazový vichr vyvrátil na 100 000 stromů, a zlikvidoval tak zbytky starého porostu, který přežil kalamitu z roku 2004. Podle webu pluska.sk lze za řádění živlů „děkovat“ zemím, které nerespektují dohody o ochraně životního prostředí. „(…) třeba si uvědomit, že to, co do vzduchu vypouští Čína, Indie anebo USA, se nám vrací jako bumerang“, citoval server meteorologa Petra Jurčoviče.