Ústava, prezident, premiér – Luhanská republika má vše kromě uznání

Luhansk – Zákonodárci povstalecké Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny přijali ústavu, zvolili prezidenta, premiéra a také svého předsedu. Luhanskou republiku vyhlásili protikyjevští vzbouřenci na základě výsledků referenda, které v oblasti uspořádali. Agentura RIA Novosti napsala, že luhanský „parlament“ už požádal OSN o uznání. Existenci nové republiky zatím neuznává Kyjev ani Západ. Zemi čekají už tuto neděli prezidentské volby. Na východě země se přitom stále bojuje.

V čele Luhanské lidové republiky stane Bolotov (zdroj: ČT24)

„Republikové shromáždění Luhanské lidové republiky se na vás obrací se žádostí o uznání svrchovanosti a nezávislosti našeho státu,“ uvádí se podle RIA Novosti v dopise zaslaném separatisty generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Autoři dopisu svou žádost podpírají tvrzením, že „dnes už je absolutně jasné, že se na Ukrajině formuje s podporou oligarchického kapitálu nacionalistická, profašistická diktatura“. „S touto zločinnou vládou nemáme společnou cestu,“ zdůrazňují. Podle Pan Ki-munova mluvčího Stéphana Dujarrica ale zatím žádný dopis z Luhanska nepřišel.

Prezidentem Luhanské lidové republiky se stal jeden z vůdců separatistů Valerij Bolotov, ministerským předsedou Vasilij Nikitin a předsedou samozvaného parlamentu Alexej Karjakin.

Na schválení dočasné luhanské ústavy a zvolení prezidenta, premiéra a předsedy parlamentu upozornily ruská agentura ITAR-TASS a ruská televize RT. Ta připomněla, že je luhanský prezident Bolotov rodilý Rus, bývalý ředitel továrny na maso, který se po vypuknutí nepokojů na východě Ukrajiny prohlásil lidovým gubernátorem Luhanské oblasti.

Proruští ozbrojenci
Zdroj: ČT24/ISIFA

Svoji existenci odvozuje Luhanská lidová republika od referenda, které se v regionu a také v Doněcké oblasti konalo před týdnem. Většina hlasujících se podle separatistů vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Kyjev a Západ hlasování neuznávají. Rusko naopak uvedlo, že je potřeba výsledky referend respektovat.

Napětí na východě Ukrajiny nepolevuje, volby se blíží

Vládní jednotky pokračují v bojích o města ovládaná separatisty. Obyvatelé Kramatorsku tvrdí, že vojáci stříleli na domy civilistů a zranili při tom ženu, která pracovala ve stánku u zastávky. „Slyšeli jsme střelbu, když jsme procházeli. Byla tam žena, blízko stánku, která přežila. Dopravili ji do nemocnice. Upřímně si myslím, že naše ukrajinská vláda nejedná správně, když posílá armádu proti vlastním lidem,“ prohlásil jeden z obyvatel města Vladimir.

Už v neděli by si měli Ukrajinci vybírat nového prezidenta. V samozvaných republikách na východě země ale chtějí hlasování bojkotovat. Včera to řekl lídr doněckých separatistů davu proruských demonstrantů. „Jak se můžeme zúčastnit referenda v sousedního státu? Ve skutečnosti tu žádné referendum nebude. Vyčistíme naše teritorium ve velmi krátkém čase, protože máme dobrou podporu a víme, že v případě velkého vojenského útoku sem rychle dorazí ruská armáda,“ konstatoval Denis Pušilin.

Ukrajinská vláda si je vědoma toho, že se nadcházející prezidentské volby nebudou kvůli současné krizi konat na celém území státu. Ministr vnitra Arsen Avakov přiznal, že nedělní hlasování nebude možné ve značné části východoukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti. Zdůraznil ale, že se volby každopádně uskuteční. Podle centrální volební komise je k jejich sledování registrováno téměř 2800 mezinárodních pozorovatelů.