Důlní tragédii v Turecku zřejmě způsobila nedbalost

Ankara – Nedbalost vedení dolu a nedodržování bezpečnostních opatření mohly být příčinou důlního neštěstí v západoturecké Somě, které před týdnem připravilo o život 301 horníků. Deník Hürriyet dnes s odvoláním na údaje uniklé z oficiálního vyšetřování napsal, že už dva dny před tragédií podzemní senzory ukazovaly potenciálně nebezpečné množství metanu. Vedení dolu prý také vědělo o špatném stavu kabeláže, tyto indicie ale ignorovalo.

Jeden z přeživších horníků Mehmet Ali Dincer zase deníku Hürriyet řekl, že byl svědkem rozhovoru svého kolegy elektrikáře s nadřízeným. Elektrikář si prý stěžoval na to, že kabeláž v dole je v tak špatném stavu, že může kdykoli způsobit katastrofu. Podle dosavadních poznatků však výbuch v dole nezavinila závada elektrického vedení, ale samovznícení uhlí.

Turecká prokuratura od neděle vzala do vazby pět lidí ze společnosti, která důl v Somě provozuje. Obvinila je ze zabití z nedbalosti. Mezi zadrženými je generální ředitel dolu Akin Celik, dva důlní inženýři a dva vedoucí směn. Vedení společnosti Soma Holding nicméně na páteční tiskové konferenci popřelo, že by neštěstí způsobilo jakékoli zanedbání bezpečnosti z její strany.

Turecké úřady v neděli po inspekci dolu v Somě nařídily, aby zde byla zastavena veškerá podzemní aktivita. Oheň v dole dosud nebyl zcela uhašen.

Nejhorší důlní neštěstí v historii tureckého hornictví se v uhelném dole v Somě odehrálo minulé úterý. Po výbuchu a následném požáru pod zemí zemřelo 301 lidí, většina z nich se udusila. V dole bylo ve chvíli výbuchu skoro 800 horníků, 486 z nich vyvázlo živých. Záchranné práce trvaly několik dní, poslední živí horníci se však na povrch dostali ve středu - pak už záchranné týmy vynášely ven pouze desítky mrtvých těl, poslední z nich v sobotu.

Tomáš Laně: Bezpečnostní předpisy byly hrubě zanedbány (zdroj: ČT24)