Izraelská armáda terčem kritiky. Zabila mladé Palestince bezdůvodně?

Ramalláh – Izraelská armáda zastřelila dva mladé chlapce při bojích poblíž města Ramalláh. Došlo k tomu během původně klidné demonstrace. Podle lidskoprávní organizace, která zveřejnila video ukazující střelbu, šlo o bezdůvodný a nezákonný čin. Armáda podle deníku The Jerusalem Post tvrdí, že je video přeeditováno. Případ nyní souběžně vyšetřují dva týmy.

Szántó: Střelba na mladíky může mít vážné důsledky (zdroj: ČT24)

Palestinci si minulý čtvrtek připomínali výročí vzniku Izreale jako katastrofu – nakbu. Jako každoročně vyšli do ulic a na řadě míst se jejich protesty neobešly bez násilí. Incident z videa se stal poblíž izraelské věznice Ofer na západním břehu. Palestinské zdravotnické zdroje tvrdí, že oba mladíci byli zasaženi ostrou municí. Bylo jim 16 a 17 let. 

Organizace ochránců práv dětí Defence for Children International (DCI) umístila video z bezpečnostní kamery na YouTube s tím, že jde o zeditovaných šest hodin záběrů kamer umístěných nad palestinskými obchody. Vojáci podle DCI na mladíky stříleli bezdůvodně, protože je ani jeden z nich neohrožoval. Izraelci mohou ostrou munici použít jedině v případě, že jsou v ohrožení života. „Jde o závažnou zprávu, která může mít těžké dopady na už tak velmi vypjatou situaci mezi Izraelem a Palestinou,“ poznamenal zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Byly to gumové projektily, tvrdí armáda
   
Mluvčí izraelské armády řekl, že jde o záběry z Bajtúníje, kde se minulý čtvrtek odehrál násilný střet demonstrantů s vojáky. Palestinci na Izraelce házeli kamení a zápalné lahve. „To video je zeditováno tendenčním způsobem a neodpovídá situaci, jaká tam tehdy byla,“ sdělil mluvčí. Vojáci prý k rozehnání davu použili výhradně gumové projektily. „Incident ale není ještě plně vysvětlen a vyšetřuje se. Kromě nás se jím zabývá také vojenská policie,“ konstatoval.
   
Právník DCI Brad Parker nevyloučil, že se zasažení mladíci předtím podíleli na útocích na Izraelce. Na záběrech to ovšem vidět není. Palestinská politička Hanan Ašrávíová video označila za důkaz použití nepřiměřené síly, což je válečný zločin. Organizace pro osvobození Palestiny hovoří o záměrném zabití.