Malinová pro ČT: „Slovenské orgány mě 7 let šikanují“

Bratislava - Na Slovensku spěje k závěru jedna z nejspornějších kauz: Případ Hedvigy Žákové-Malinové. Před osmi lety měli mladou studentku v Nitře zbít dva muži na ulici kvůli tomu, že mluvila maďarsky. Úřady ale tvrdí, že si vše vymyslela. Celé roky ji proto viní z křivé výpovědi. „Chtěli ze mě udělat blázna,“ říká dnes obžalovaná. Raději přijala maďarské občanství a odstěhovala se. Na Slovensko se vrátit nehodlá.

Dnes je Hedviga sebevědomá žena. V srpnu 2006 ale byla ustrašenou studentkou. Když šla na zkoušku, zbili ji dva muži. Křičeli na ni protimaďarská hesla a na košili jí napsali Maďaři za Dunaj, Slovensko bez parazitů. Nikdy se nezjistilo, kdo byli ani proč to udělali. Teorií existuje několik. Nejčastěji tvrdí, že kdosi chtěl vyvolat etnický skandál - ať už radikálové z Maďarska, nebo Slovenska. „Nemyslím si po tolika letech, že to byla náhoda. Netuším, jestli si vybrali přímo mě, nebo prostě potřebovali nějakou maďarskou studentku,“ sdělila ČT obžalovaná. 

Loni přijala maďarské občanství a odstěhovala se s rodinou do Györu. Svého rozhodnutí rozhodně nelituje. „Je to výborné. Poté, co jsme zažili na Slovensku, si tady užíváme klid,“ řekla České televizi s tím, že na Slovensko se už nikdy nevrátí. 

Kauza zasáhla politické špičky

Robert Fico v roce 2006 poprvé sestavil vládu a čelil kritice. Do kabinetu vzal totiž nacionalisty. Když v té chvíli etnická Maďarka nahlásila napadení, bral to premiér jako útok na vládu. S ministrem vnitra Róbertem Kaliňákem (SMER-SD) ji označil za lhářku. „Hedviga M. neutrpěla poranění tváře a neutrpěla poranění nosu,“ prohlásil Kaliňák v září 2006. Vyšetřování policie uzavřela za dva týdny s tím, že si vše vymyslela. Od té doby řeší její údajné křivé svědectví. 

Hedviga Žáková-Malinová
Zdroj: ČT24

Ministr citoval znalecký posudek lékaře, který ženu prohlédl až po deseti dnech. Zprávy specialistů, kteří ji vyšetřili po napadení, policii nezajímaly. „Pohmožděniny, otřes mozku, tržné rány,“ popisoval její zranění ředitel Fakultní nemocnice Nitra Viktor Žák. 

Lékařská vyšetření pak nebrala konce. Loni měla Hedviga strávit týdny na psychiatrii – přestože se stará o dvě malé děti. Žalobkyně tak chtěla zjistit, v jakém psychickém stavu byla v době útoku - tedy před sedmi lety. „Stát dělá sedm let všechno proto, aby nemohl být premiér označen za lháře,“ myslí si programová ředitelka Aliance Fair-play Zuzana Wienková. „Původní vyšetřování bylo šlendriánské. Vyšetřovatelé celou svoji energii investovali do toho, aby dokázali, že lhala,“ dodává.

Hedviga Žáková-Malinová, obžalovaná 

„Pro mě to bylo ponižující jako pro ženu. Pak jsem si zvykla, že mě ponižují jako občana. Sedm let mě slovenské orgány šikanují.“ 

Fico se k případu odmítá vyjadřovat. Ať už ale soud dopadne jakkoliv, Hedviga se bát nemusí. Nově zvolený slovenský prezident Andrej Kiska jí totiž v případě odsouzení slíbil milost. 

Na celém případu je ale zarážející rychlost policie a zapojení politiků. Když loni - také v Nitře - několikrát útočili neonacisté na hosty baru Mariatchi, vyšetřování se nepohnulo z místa měsíce. Fico i Kaliňák, opět ve funkcích premiéra a ministra vnitra, se tím odmítli zabývat, aby nezasahovali do práce policie.