Vojáci umírali u Doněcku, separatisté žádají Rusko o uznání nezávislosti

Kyjev – Nejméně 13 vojáků zemřelo při útoku „teroristů“ na východě Ukrajiny. Bojuje se v Doněcké i Luhanské oblasti. Předáci „Luhanské lidové republiky“ podle agentury ITAR-TASS vyhlásili „válečný stav“ a „všeobecnou mobilizaci“ všech mužů ve věku od 18 do 45 let. O pomoc požádali Moskvu. Doněcká republika podruhé požádala Rusko o uznání nezávislosti. Ukrajinští vojáci mezitím u Doněcku zadrželi ozbrojence, kteří se údajně přiznali k tomu, že patří k ruské tajné službě FSB.

V nočních bojích v Doněcké oblasti u města Volnovacha podle úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova povstalci zabili třináct vojáků. Přes 30 jich zranili. „Teroristé použili obvyklou taktiku: jeden z mostů zablokovali provokatéři v civilu a za jejich zády spustili palbu po ukrajinských vojácích,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Reportéři agentury AP prý viděli jedenáct mrtvých těl, tři spálené obrněné transportéry a další ohořelá vojenská vozidla po útoku rebelů. Svědci hovořili o třech desítkách raněných. Ruská média pak udávala 15 mrtvých vojáků. Prokremelský zpravodajský portál Lifenews usuzuje, že je napadli radikálové patřící k ukrajinské krajní pravici kvůli tomu, že odmítli střílet na civilisty.

Jeden voják zahynul a dva utrpěli zranění také při útoku povstalců na přesouvající se vojenskou jednotku u města Rubižne v Luhanské oblasti. V Luhanské oblasti se válčí i u města Lisičansk, kde vyletěl do povětří most přes řeku Severní Doněc. Vládní strana zde hlásí čtyři raněné a povstalci deset, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda.

Povstalci znovu žádají Rusy o intervenci

Vůdce povstalecké Luhanské republiky Valerij Bolotov podle agentury Interfax-Ukrajina požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o zásah „mírových“ jednotek kvůli „agresi ukrajinských vojsk“, ohrožující životy civilistů. Doufá, že ruští vojáci zasáhnou dříve, než v oblasti dojde k „humanitární katastrofě“.

Parlament samozvané Doněcké lidové republiky zase adresoval ruskému vedení žádost o uznání nezávislosti tohoto regionu. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odkazem na prohlášení šéfa doněckého povstaleckého parlamentu Denise Pušilina. Žádost doněčtí vzbouřenci zaslali ruskému prezidentovi, horní parlamentní komoře a ministerstvu zahraničí.

Kyjev se na východě snaží zajistit hlasování

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ve středu ohlásil začátek závěrečné fáze operace proti povstalcům na východě země. Avizoval, že v nejbližší době armáda a Národní garda zbaví města v Doněcké a Luhanské oblasti „teroristů“, aby se mohlo uskutečnit první kolo prezidentských voleb.

Miroslav Karas, zpravodaj ČT

„V Doněcké a Luhanské oblasti nic nenasvědčuje tomu, že by se volby měly uskutečnit. Nejen že se nepodařilo rozvézt plný počet hlasovacích lístků, ale nejsou ustaveny ani volební komise, natož volební místnosti. Řada správních budov je stále v držení separatistů. Nedokážu si představit, že by za těchto podmínek mohly proběhnout řádné prezidentské volby.“

Předčasné hlasování o nové hlavě státu se na Ukrajině uskuteční tuto neděli, ale podle mínění většiny komentátorů je provedení voleb v regionech ovládaných povstalci nereálné. V Doněcké oblasti se například podle středečních zpráv ústřední volební komise podařilo rozeslat jen 17 % hlasovacích lístků, v sousední Luhanské asi třetinu. Velkou část volebních místností okupují ozbrojení povstalci.

Ukrajinská krize na půdě OSN

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes požádal o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN, na které chce předložit důkazy o ruských snahách vystupňovat konflikt a zmařit prezidentské volby. Ruská diplomacie naopak obvinila Kyjev, že nejenže neodvolal, ale naopak zesílil „trestnou operaci“ proti vlastním občanům na východě země. Požádala také RB OSN, aby prošetřila tragickou smrt desítek proruských aktivistů v Oděse.