Webový deník známé blogerky Kuba obratem zablokovala

Havana – Kubánské úřady zablokovaly nový internetový deník 14ymedio, který začala vydávat známá kubánská disidentka Yoani Sánchezová. Nezávislé médium je nyní k dispozici pouze čtenářům mimo Kubu; tamní režim už po necelých dvou hodinách zařídil přesměrování adresy deníku na portál yoani$landia, který Sánchezovou kritizuje a tvrdí, že ji platí americké tajné služby.

„Je to špatná strategie kubánské vlády přesměrovat náš web z Kuby. Nic není přitažlivější než to, co je zakázané,“ reagovala na cenzuru Sánchezová na sociální síti Twitter.

Osmatřicetiletá publicistka se po celém světě proslavila díky svému blogu Generación Y a na Twitteru ji sleduje přes 600 tisíc lidí, hlavně mimo Kubu. Loni během své cesty po světových metropolích navštívila i Prahu.

Šéfredaktorem nového deníku je manžel Sánchezové Reinaldo Escobar, redakci tvoří devět lidí a další přispěvatelé z celého ostrova. Zaměření deníku má být zpravodajské a redakce tvrdí, že jejím záměrem není útočit na vládu, ale přinášet nezávislé informace.

Kubánský režim tvrdě potírá jakoukoli opozici. Sánchezová může mít problémy s úřady i kvůli tomu, že nemá možnost získat legální vydavatelskou licenci nebo najímat zaměstnance. Zákony totiž soukromé vydavatelství jako podnikání nepovolují. Dalšímu omezení vyplývajícímu z kubánských zákonů zakazujících nezávislou distribuci periodik, se chtěli vydavatelé vyhnout tím, že deník vyrábějí pouze v digitální podobě. Na internetu se má denně aktualizovat a kromě toho se bude připravovat týdenní bulletin ke stažení ve formátu PDF.

I kdyby úřady stránku nezablokovaly, nedá se čekat, že by nové médium mezi Kubánci rychle získalo větší popularitu, protože internetové připojení není v zemi běžnou záležitostí. Většina domácností připojení nemá a na veřejných místech stojí hodinový přístup na web 4,5 dolaru (90 korun) za hodinu.

Kubánští disidenti už nyní provozují několik internetových stránek a dva časopisy tiskne i katolická církev. Žádné z těchto médií se však kvůli malému dosahu nedá považovat za konkurenci pro tři oficiálně vydávané deníky či oficiální televizní a rozhlasové stanice.

Yoani Sánchezová na místě, kde začala sametová revoluce
Zdroj: ČT24