Těhotná Súdánka se trestu smrti zřejmě vyhne

Praha – Těhotná Súdánka odsouzená k smrti se podle tamního ministra zahraničí rozsudku vyhne. Šéf súdánské diplomacie Alí Ahmed Karti to řekl během návštěvy Česka. Karti je přesvědčen, že prezident Súdánu popravu neschválí. Případ Meriam Ishagové vyvolal vlnu kritiky ze západních zemí i humanitárních organizací. Tribunál ji odsoudil k smrti oběšením kvůli tomu, že se provdala za křesťana a vzdala se islámské víry.

Súdánský soud vynesl trest smrti s odkladem na dva roky nad sedmadvacetiletou ženou před týdnem za údajné odpadlictví od islámu. Ishagová vinu popírá a tvrdí, že byla od mládí vychovávána matkou jako ortodoxní křesťanka. Soud také nařídil mladou ženu zbičovat sto ranami za údajné smilstvo. Její manželství s křesťanem totiž neuznal za platné.

Rozsudek v zemi, která se řídí tradičním islámským právem šaría, vyvolal vlnu kritiky ze západních zemí i humanitárních organizací.

Arabista: I muslimové považují rozsudek za drakonický (zdroj: ČT24)

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při setkání s Kartim v Praze vyzval africkou zemi, aby dodržovala své mezinárodněprávní závazky a zbavila odsouzenou ženu všech obvinění. Karti při jednání se šéfem sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) slíbil, že súdánská vláda udělá vše pro to, aby rozsudek nebyl vykonán. „Súdánský ministr zahraničí přislíbil, že jeho vláda učiní všechny kroky k tomu, aby nebyl zmíněný rozsudek vykonán a aby celá nešťastná událost vyústila v řešení, které bude pro ČR i mezinárodní společenství akceptovatelné,“ uvedl po setkání se Súdáncem Hamáček.

„Tu kauzu otevřeli členové její vlastní rodiny a my jako súdánská vláda do toho nemůžeme zasahovat. V súdánském legálním systému je zastaralý zákon, který toto stanovuje. Já říkám, že je protiústavní. Budu jen rád, když právě tento konkrétní případ přispěje k diskusi a k jeho odstranění z našeho zákonného systému,“ prohlásil v Praze Karti.

K vystoupení proti „neslýchanému zlu, které má být spácháno ve jménu islámského práva“ v tomto týdnu české muslimy vyzval v otevřeném dopise katolický duchovní Tomáš Halík. Ti jeho výzvu podpořili. Žena podle nich nikdy muslimkou nebyla, a proto nemůže být shledána vinnou z odpadlictví a z nelegálního sňatku s nemuslimským mužem.