Práce europoslance: Tučná výplata za cenu neviditelnosti

Brusel - Výsledky eurovoleb Brusel zcela promění. Nové složení europarlamentu ovlivní, kdo bude nejen příštím šéfem Evropské komise, ale také evropské zahraniční politiky a Evropské rady, na jejíž summity se sjíždějí hlavy států a vlád. Brusel voliče příliš nepřitahuje, na rozdíl od kandidátů na europoslance. Ty čeká velice slibný plat. Nový europarlament by mohl mít kupříkladu první transsexuální poslankyni.

Práce europoslance: Vysoký plat a možnost se "schovat" (zdroj: ČT24)

Ještě před deseti lety byla mužem. Uznávaná belgická lékařka nyní v otázkách porodnictví radí francouzské vládě. A chce do Evropského parlamentu. Byla by první transsexuální poslankyní. Doufá, že dostane podobnou podporu, jako v televizní soutěži Eurovize zažila vousatá zpěvačka z Rakouska. A kampaň, ve které Conchita Wurstová vyzývá k volební účasti, schvaluje. „Nebojím se, chci bojovat s konzervatismem a netolerancí, která v Evropě roste,“ konstatovala Petra De Sutterová. 

„Europoslancování“ láká začínající i zkušené politiky. Má svoje výhody, ale i nevýhody pro ty, co touží být vidět. V Evropském parlamentu totiž nejsou tolik na očích. „Schvaluje se tu rozpočet Evropské unie. Roční i sedmiletý. Přijímá legislativa, to je hlavní úkol,“ podotkl mluvčí Evropského parlamentu Jaume Duch. 

Euro
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Z pohledu voličů nových členských zemí vyvolává největší pozornost europoslanecký plat. Ten je po celé EU stejný.  Po evropském zdanění činí v přepočtu přes 170 tisíc korun měsíčně.  „Ve srovnání s tradičními zeměmi EU mít plat europoslance, to je hodně, mnohem víc, ale říkám to s humorem,“ poznamenal zpravodaj italské agentury TMNews Lorenzo Consoli. 

Stejně jako v národních parlamentech dostanou i europoslanci náhrady na provoz kanceláře, cestování a ubytování. Přes 20 tisíc eur měsíčně pak mohou žádat na asistenty. „Je to docela náročná práce. Musí neustále cestovat. Na druhou stranu, nemůže to být zas tak náročné, jinak by se tolik lidí nechtělo stát členem Evropského parlamentu,“ míní šéfredaktor bruselského magazínu E!Sharp Paul Adamson. 

Když se jim to povede, čeká je hlasování na plenárních zasedáních, výborech a podvýborech. Nad zněním zákonů politicky bojují nejen mezi sebou, ale také s Evropskou komisí, členskými státy a lobbisty. Pro některé je to práce od rána do noci, pro jiné šance, jak se ve víc než 700členném europarlamentu schovat.