Střelba v židovském muzeu má tři oběti a těžce zraněného

Brusel - Střelba v židovském muzeu v centru Bruselu si vyžádala tři oběti, čtvrtá osoba belgické národnosti je těžce zraněná a leží v nemocnici v kritickém stavu. Podle belgického listu Le Soir a izraelského ministerstva zahraničí jsou mezi zabitými dva Izraelci a jedna Francouzka. Střelec, který je stále na útěku, pravděpodobně jednal na vlastní pěst, byl ozbrojený a dobře připravený.

Mezi oběti patří pár z Izraele

„K obětem patří pár z Tel Avivu, šlo o turisty. Manželům bylo kolem 50 let. Důvěřujeme tomu, že belgické úřady, zejména policie a justice, tento strašný čin osvětlí,“ sdělil mluvčí ministerstva Jigal Palmor.

Netanjahu - Evropa neustále pomlouvá Izrael

Premiér Benjamin Netanjahu už v sobotu večer střelbu označil za výsledek „trvalého podněcování k nenávisti“ proti Židům a Izraeli. „Na evropské půdě neustále znějí pomluvy a lži namířené proti Izraeli, zatímco zločiny proti lidskosti a vraždění v našem regionu se pomíjejí,“ řekl premiér.

Více čtěte ZDE

Policie dnes zveřejnila výzvu k případným svědkům včetně fotografií a záběrů z bezpečnostních kamer v muzeu a vyzvala veřejnost ke spolupráci při pátrání po pachateli. Na záběrech je vidět, jak se neznámý muž blíží k muzeu, vstupuje do budovy a v hale několikrát vystřelí z automatické pušky typu Kalašnikov, kterou vyndal z černé tašky. Tvář podezřelého částečně zakrývají brýle a tmavá sportovní čepice. Viditelná je pouze v záběru, kde je vidět, jak dotyčný střílí.

V sobotu byl sice zatčen jeden člověk, který byl na místě střelby v autě, ale je nyní považován za svědka.