Strana Le Penové není pravicová, ale fašistická, říká německý ministr Schäuble

Berlín/Paříž – Za fašistickou a extremistickou označil německý ministr financí Wolfgang Schäuble krajně pravicovou Národní frontu (FN) Marine Le Penové, která v neděli vyhrála ve Francii volby do evropského parlamentu. Místopředseda FN Florian Philippot obratem vyzval francouzského prezidenta Françoise Hollanda, aby si předvolal německého velvyslance v Paříži a požádal ho o vysvětlení.

„Nejen za naše francouzské kolegy se musíme ptát, jakých jsme se dopustili chyb, že čtvrtina (francouzských) voličů hlasovala ne pro pravicovou, ale pro fašistickou, extremistickou politickou stranu,“ řekl na konferenci v Berlíně Schäuble, který nechodí daleko pro ostré slovo. Na jaře kupříkladu přirovnal skrytou ruskou invazi na Krym k německému záboru Sudet nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem v roce 1938.

„Není na ministrovi jiné země, na německém ministrovi, aby říkal Francouzům koho mají volit,“ prohlásil Philippot v televizní stanici France 5. „Takoví lidé už nerespektují volební urny,“ dodal s poukazem na to, že Schäuble patří k tvrdým zastáncům Evropské unie.

"Nejen Francie, ale my všichni si musíme klást otázku, co bychom mohli udělat lépe, prohlásil dále na konferenci Schäuble a poznamenal, že Evropa bez Francie není možná. O tom, že budoucnost Francie je v EU, hovořil v pondělním povolebním projevu i prezident Hollande. Unie se podle něj musí stát jednoduchou a jasnou a jeho prioritou bude zasazovat se v EU o hospodářský růst, zaměstnanost a investice.

Vítězství francouzských nacionalistů pod vedením Marine Le Penové patří k nejvýraznějším úspěchům radikálních stran v několika evropských zemích opírajících se o rétoriku zaměřenou proti větší evropské integraci. Stejné pozdvižení vyvolalo například vítězství britských nacionalistů, kteří chtějí, aby jejich země vystoupila z EU.

Marine Le Penová se dlouhodobě snaží zbavit FN pověsti extremistické organizace, kterou získala v dobách, kdy straně vládl její otec Jean-Marie Le Pen. Ten byl pravomocně odsouzen k podmínečnému vězení za popření nacistických zločinů. Magazín Der Spiegel poznamenává, že FN je nepřátelská vůči cizincům a usiluje o vystoupení Francie z EU a z eurozóny. Le Penová, která už vyzvala prezidenta Hollanda k rezignaci, k rozpuštění Národního shromáždění a k vypsání nových parlamentních voleb, dnes znovu zopakovala svůj požadavek na uspořádání referenda o vystoupení Francie z EU.