Taliban po pěti letech propustil amerického vojáka

Washington - Americký voják Bowe Bergdahl, kterého afghánské hnutí Taliban zadržuje od roku 2009, byl propuštěn a předán Spojeným státům. Oznámil to americký prezident Barack Obama. Taliban podle amerických představitelů souhlasil s Bergdahlovým propuštěním výměnou za osvobození pěti členů Talibanu držených ve věznici na základně Guantánamo na Kubě.

K výměně podle agentury AP došlo po tajném a nepřímém vyjednávání mezi USA a Talibanem zprostředkovaném Katarem, kterému bude pětice propuštěných Afghánců předána. Podle podmínek nesmějí propuštění členové Talibanu Katar minimálně rok opustit.

Osmadvacetiletého Bergdahla převzaly na východě Afghánistánu americké speciální jednotky. Údajně byl v dobrém stavu a schopen chůze. Bergdahl byl podle agentury Reuters jediným známým pohřešovaným americkým vojákem ve válce v Afghánistánu, kterou zahájily USA koncem roku 2011 po teroristických útocích sítě al-Káida z 11. září 2001. Al-Káidě poskytla v Afghánistánu útočiště tehdejší vláda Talibanu.

Bergdahl, který pochází z amerického státu Idaho, byl za neznámých okolností zadržen ozbrojenci 30. června 2009, tedy zhruba dva měsíce poté, co dorazil do Afghánistánu. Jeho osvobození je podle Obamy „připomínkou neochvějného odhodlání Ameriky neopouštět na bitevním poli žádného muže či ženu v uniformě“.

„Americký lid se raduje, že budeme moci přivítat doma seržanta Bowa Bergdahla zadržovaného téměř pět let,“ uvedl Obama. „Měl jsem tu čest zavolat jeho rodičům, abych vyjádřil radost z toho, že mohou očekávat jeho bezpečný návrat,“ dodal. Poděkoval rovněž Kataru i afghánské vládě za jejich roli v Bergdahlově propuštění.

„Cítili jsme velkou radost a úlevu, když nám dnes prezident Obama zavolal, aby nám sdělil zprávu, že Bowe se konečně vrací domů,“ uvedli rodiče propuštěného vojáka. „Nemůžeme se dočkat, až svého jediného syna obejmeme,“ dodali.

Okolnosti Bergdahlova zadržení Talibanem jsou podle agentury AP stále do značné míry obestřeny tajemstvím. Objevily se spekulace o tom, že Bergdahl dobrovolně odešel od své jednotky, což vyvolává otázku, zda by nemohl být obviněn z dezerce.

Počátkem letošního roku měli Američané v Afghánistánu přibližně 38 000 mužů, z nichž 27 000 sloužilo v rámci mezinárodních sil ISAF. Na základě navržené bezpečnostní dohody mezi Spojenými státy a Afghánistánem by se měla do konce letošního roku většina amerických vojáků ze země stáhnout. Podle statistik serveru Icasualties.org přišli Američané v Afghánistánu celkem o 2 322 vojáků.