Za ukamenováním těhotné Pákistánky prý stojí sám její manžel

Láhaur - Za úterním ukamenováním těhotné ženy v Pákistánu, kterému prý nečinně přihlíželi pákistánští policisté, nestáli příbuzní nespokojení s jejím výběrem manžela, ale právě tento manžel. Tvrdí to podle agentury Reuters starší sestra zavražděné.

Podle původních zpráv zemřela pětadvacetiletá Farzana Ikbalová poté, co ji a jejího manžela Muhammada Ikbala v úterý před budovou soudu v pákistánském Láhauru napadlo klacky a cihlami asi dvacet příbuzných, včetně jejího otce a bratrů. Důvodem útoku prý bylo to, že se žena provdala za jiného může, než jí rodina vybrala.

Sestra zavražděné dnes ale vylíčila událost odlišně. „Farzanu zabili Muhammad Ikbal a jeho komplicové. Její otec a zbytek její rodiny byli chybně obviněni z vraždy,“ řekla novinářům. „Byla jsem tam. Když odešla od právníka a viděla nás stát na druhé straně ulice, okamžitě k nám zamířila. Ikbál a jeho komplicové ji pronásledovali a zasáhli ji cihlami,“ dodala.

Ikbal již dříve přiznal, že svou první manželku zabil, aby si mohl vzít nyní ukamenovanou dívku. Ta se podle sestry v květnu před Ikbalem téměř dva týdny skrývala v útulku pro ženy. „Řekla mi, že ji unesl a přinutil k sňatku,“ prohlásila sestra. „Bála se, že by ji mohl zabít stejně jako svou předchozí ženu,“ dodala.

Pákistánský protest proti vraždám ze cti
Zdroj: ČT24

„Vraždě ze cti“ padne každoročně za obět na tisíc Pákistánek

V některých částech převážně muslimského Pákistánu se očekává, že manžela ženě vybere rodina. Pokud žena odmítne a zvolí si manžela sama, rodinu tím podle přesvědčení konzervativních Pákistánců zostudí a příbuzní pak vykonají „vraždu ze cti“.

To byl také případ Farzany, které rodina určila za muže jednoho z jejích bratranců, ale ona si místo toho zvolila Muhammada. Prý dokonce již měli souhlas rodiny, jenže loni v prosinci Farzanina matka zemřela a její otec a bratři změnili na sňatek názor. Otec pak podal na dlouholetého snoubence své dcery žalobu pro únos. Dvojice čekající před soudní budovou přišla dokázat, že se Ikbalová vdala z vlastní vůle. Příbuzní ženu napadli a zbili i jejího manžela, který se ji snažil bránit.