Maddie zmizela před 7 lety, nyní mají pomoci radary

Lisabon – Britská holčička Madeleine McCannová zmizela před sedmi lety, britsko-portugalský tým vyšetřovatelů ale nic nevzdává. V portugalském letovisku začali policisté znovu pročesávat půdu a křoví jen pár minut pěšky od apartmánu, kde Maddie zmizela. Pomoci by měly i podzemní radary. Podle stanice Sky News budou hledat případný hrob. Akce může trvat několik týdnů.

Malá Maddie se ztratila před sedmi lety. Tehdy jí byly tři roky. Rodiče ji spolu se sourozenci uložili ke spánku v pronajatém apartmánu a odešli na večeři do blízké restaurace. Dceru ale při jedné z kontrol v posteli už nenašli.   

Portugalská policie původně označila za podezřelé rodiče Madeleine, žádná oficiální obvinění proti nim ale nevznesla a poté případ odložila. McCannovi jakákoliv obvinění vždy ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl. Díky mediální kampani se zmizením dívky loni začali Portugalci znovu zabývat. Nezávislé vyšetřování vede i britský Scotland Yard.   

Maddie před zmizením a jak by mohla vypadat dnes (vpravo)
Zdroj: ISIFA/Rex Features a Terry Blythe

Začátkem května média informovala, že portugalská prokuratura povolila podzemní zkoumání oblasti v Praia da Luz. Ta leží asi 300 metrů od místa, odkud dívka zmizela. Svědek tam viděl osobu se světlovlasým dítětem v náručí. Vytipovaná lokalita má velikost tří fotbalových hřišť. Policie nezastavěnou zarostlou parcelu ohradila páskami a střeží ji hlídky se psy.  

Podívejte se na INFOGRAFIKU BBC, kde všude se po Maddie pátralo.

Načasování je špatné, stěžuje si letovisko

Místo už policie v roce 2007 jednou prohledávala, tentokrát chce být ale mnohem důkladnější. Použije podzemní radar. Hledají se jakékoli stopy, případně ostatky. V letovisku jsou ale lidé z načasování frustrovaní. V Algarve totiž začíná letní sezona. Do letoviska míří v tomto období čtyřnásobný počet turistů – mimo jiné britské rodiny a důchodci. 

V kůži rodičů Maddie se každoročně ocitne kolem 140 tisíc britských rodin. McCannovi už podpořili obnovený projekt na hledání ztracených dětí. Na registrované e-maily a telefony umí poslat žádost o pomoc při pátrání. „Nikdy nevíte, co je za rohem. Příště to může být vaše dítě,“ konstatovala matka ztracené dcery Coral Jonesová.

V Česku se ročně ztratí kolem 5 500 dětí. Při pátrání policie využívá i média. Od léta by mohla mít k dispozici také SMS. Detaily ztraceného dítěte by zdarma přišly na všechny mobily ve vytipované oblasti. S nápadem přišel jeden z operátorů. Aby ale byla aplikace plně funkční, museli by se připojit i ostatní operátoři.

Smutným symbolem ztracených dětí v Česku se v posledních letech stal devítiletý Jakub Šimánek a stejně stará Anna Janatková. Oba našli - ale pozdě. Právě v případech trestných činů je potřeba dostat informaci ke správným lidem co nejrychleji. Rozhodují totiž první minuty.

Při pátrání po Maddie pomohou i radary (zdroj: ČT24)