Van Goghovo ucho je na světě: Žije a poslouchá vzkazy

Karlsruhe (Německo) - Německá galerie v Karlsruhe vystavuje živou kopii ucha Vincenta van Gogha. Americko-německá umělkyně Diemut Strebeová ji vytvořila z genetického materiálu poskytnutého jedním z malířových příbuzných. Výstava v Centru umění a mediální technologie potrvá do 6. července a návštěvníci mohou k uchu prostřednictvím mikrofonu také promlouvat.

Strebeová svůj exponát nazvaný Sugababe vytvořila pomocí DNA Lieuweho van Gogha, prapravnuka Vincentova bratra Thea. Z chrupavkové tkáně vypěstované v laboratoři v americkém Bostonu pak vymodelovala pomocí počítačové technologie ucho, které je tvarově identické s uchem umělcovým. Stejná technologie byla použita v roce 1995, kdy vědci z Bostonu vypěstovali umělé lidské ucho na zádech myši. „Používám vědu vlastně jako druh štětce,“ uvedla Strebeová. „Van Goghovo“ ucho je na výstavě uloženo v boxu s živným roztokem a teoreticky by prý mohlo vydržet celá léta.

Na vytvoření díla pracovala Strebeová tři roky. Přesvědčit van Goghova příbuzného k poskytnutí genetického materiálu prý nebylo vůbec těžké. „Od začátku se mu ten projekt velmi líbil,“ uvedla Strebeová. Lieuwe a Vincent van Goghovi sdílejí asi jednu šestnáctinu genetické informace, včetně chromozomu Y, který se předává v mužské linii. Strebeová už prý navázala kontakt také s van Goghovými příbuznými v ženské linii a plánuje využít jejich DNA k vytvoření dalšího díla.

Jak vlastně přišel slavný malíř o ucho, není dodnes zcela jasné. Podle jedné z teorií si ho uřízl sám, podle jiné mu zranění způsobil malíř Paul Gauguin, který prý při hádkách nejednou tasil zbraň. Jisté je, že se tak stalo 23. prosince 1888 a že van Gogh kapesník s částí svého ucha daroval své oblíbené dívce z nevěstince.