Alžběta II. oficiálně zahájila zasedání parlamentu

Londýn - Zvýšení zaměstnanosti, zlepšení podmínek pro vyplácení důchodů a oživení ekonomiky. To jsou hlavní cíle britské vlády, na něž se chce zaměřit před parlamentními volbami, které se uskuteční na jaře příštího roku. Program kabinetu dnes představila královna Alžběta II. v tradičním projevu v parlamentu.

Alžběta II. přednesla projev na úvod zasedání parlamentu (zdroj: ČT24)

Královniným projevem, jehož text připravili členové vlády, začalo oficiálně nové zasedání britského parlamentu, které má trvat do dubna příštího roku. Parlamentní volby se plánují na 7. května 2015. Průzkumy dávají podobnou naději na vítězství nejen konzervativcům či labouristům, ale nově také nacionalistům ze strany UKIP.

Konzervativní premiér David Cameron a jeho liberální místopředseda Nick Clegg v textu odmítli tvrzení opozice, že se s blížícími se volbami budou od sebe vzdalovat, především kvůli rozdílným postojům euroskeptických konzervativců a proevropských liberálů k evropské integraci. „Můžeme být dvě strany se dvěma různými filozofiemi, ale jedné věci rozumíme stejně - že země prosperují, když prosperují jejich lidé,“ uvedli ve společném textu. Nepotvrdilo se ani očekávání, že ve vládním prohlášení, které britská panovnice přednesla, zazní další zpřísnění postupu vůči přistěhovalectví, k němuž kabinet přistoupil po vítězství britských nacionalistů v nedávných eurovolbách. Labouristická opozice označila vypuštění postoje k imigrantům za ohromující.

Královna přijela k parlamentu ve vzácném novém kočáru. Vůz pojmenovaný Diamond Jubilee o délce 5,5 metru a váze tří tun je údajně teprve druhým státním kočárem, který byl vyroben za posledních vice než 100 let. Kočár připomíná staletí britské historie. Výjevy na jeho bocích připomínají například válečnou loď Mary Rose krále Jindřicha III. a jabloň vědce Isaaka Newtona. K dekoracím se použilo zlato. Pohodlí cestujících ale zajišťují moderní prvky, jako je hydraulické odpružení kol či topení.