Felipe chce sloužit svému „drahému Španělsku, jednotné i rozmanité společnosti“

Madrid – Španělský korunní princ Felipe, který se během několika týdnů stane králem, se v prvním proslovu po pondělní ohlášené abdikaci Juana Carlose I. vyslovil pro jednotu i rozmanitost země. Ve svém projevu zdůraznil potřebu jednoty Španělska, které čelí separatistickým tendencím i obří nezaměstnanosti.

Při příležitosti udělování kulturních cen v klášteře San Salvador de Leyre se Felipe striktně držel protokolu, a tak dva hlavní politické problémy země ve svých poznámkách nezmínil přímo.

Tím prvním je usilování Katalánska o referendum o nezávislosti. Druhým zásadním problémem království je 25procentní nezaměstnanost.

Budoucí král slíbil, že chce sloužit svému „drahému Španělsku, národu, jednotné i rozmanité“ společnosti, která má své kořeny v „tisícileté historii“.

Princ Felipe:

„V obtížných dobách, jako je tato, nám zkušenost minulých dob ukazuje, že jen společnou tvrdou prací, úsilím o obecné dobro a podporou činorodosti a kreativity každého člověka je možné dospět k lepšímu vývoji.“

Podle pozorovatelů Felipeho vystoupení silně naznačilo, že budoucí král bude uvážlivým a dobře připraveným panovníkem. Jeho korunovace by se měla uskutečnit zhruba za dva týdny.

Demonstrace za konec monarchie ve Španělsku
Zdroj: ČT24/ČTK/EFE/MARCIAL GUILL

Španělsko republikou? Jen malá šance

S abdikací Felipova otce Juana Carlose I. ve Španělsku zesílily hlasy pro vyhlášení referenda o zrušení konstituční monarchie. „Je to přirozená reakce, která souvisí se změnou. S každou změnou jsou totiž spojena určitá očekávání. A ta mají nejen ti lidé, kteří demonstrují pro referendum, které by potenciálně rozhodlo o změně státního zřízení z monarchie na republiku, ale i ti, kteří monarchii fandí,“ poznamenal v Horizontu ČT24 ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

Ovšem šanci, že by ve Španělsku k referendu v nejbližší době nakonec opravdu došlo, nevidí jako příliš velkou: „Kombinace demokratických prvků v dnešních parlamentních monarchiích s tím, že je zde někdo, kdo bez ohledu na výsledky voleb reprezentuje a dokáže držet danou linii ve spolupráci s politickou reprezentací, je, myslím, velká výhoda.“

Horizont: Jaká je budoucnost monarchií? (zdroj: ČT24)