89letý veterán opět seskočil u Ranville, do Francie přiletěla Alžběta II.

Ranville (Francie) - Stovky posledních veteránů, kteří zažili vylodění Spojenců v Normandii, si připomínají 70 let ode Dne D. Ceremonie probíhají na obou stranách kanálu La Manche. Do Normandie dorazil i princ Charles s Camillou. Ti sledovali, jak 300 britských, amerických, kanadských a francouzských parašutistů seskočilo u Ranville, kdysi první osvobozené obce. Byl mezi nimi i odhodlaný 89letý veterán. A své umění předvedli také akrobatičtí piloti Red Arrows.

Do Paříže přijela také britská královna Alžběta II. Spolu s dalšími předními světovými politiky si připomene den, kdy začala spojenecká invaze v Normandii. Ve Francii stráví s vévodou z Edinburghu celkem tři dny. Na ceremonii na slavné Sword Beach se očekává příjezd asi 650 britských veteránů.

Britský princ Charles už v normandském městě Bénouville položil věnec na památku dobytí strategického mostu Pegasus Bridge britskými vojáky v předvečer bitvy, v níž padly tisíce spojeneckých vojáků.

V Normandii pak sledoval spolu s Camillou seskok stovek parašutistů v Ranville. Hvězdou se stal 89letý veterán Jock Hutton, který si zopakoval zážitek starý dlouhých 70 let. Opět přistál v obci, která byla Spojenci jako první osvobozena od nacistů. Před seskokem se nebál - jeho přistání k vidění ZDE.

Tentokrát skákal v padákovém tandemu. „Oživuje mi to vzpomínky. Trénovali jsme tehdy měsíce a měsíce. Při seskoku jsme mysleli jen na jediný cíl. Tím bylo osvobodit Ranville,“ poznamenal Hutton.

Oslavy se odehrály také v anglickém přístavu Portsmouth, kde se vojáci přesně před 70 lety připravovali na vpád do nacisty okupované Francie. Součástí slavností jsou také show britské akrobatické skupiny Red Arrows či vystoupení vojenských orchestrů.

Po setmění ozářilo pláže Utah a Sword, kde se vojska vylodila, 24 ohňostrojů. Celkově je kolem výročí vylodění připraveno na 400 různých akcí.

Francouzská policie dnes v normandské obci Sainte-Mére-Eglise zabavila stovku předmětů s nacistickou symbolikou, které prodejci nabízeli hostům oslav 70. výročí spojeneckého vylodění. Podle místního listu Presse de la Manche policie zabavila CD disky s písněmi bojových útvarů SS, reprodukce německých válečných plakátů a portrétů nacistických vůdců a repliky praporů divize SS Das Reich.

Hlavní ceremonie se uskuteční zítra na pláži u obce Ouistreham, na níž jsou připraveny tribuny pro 9 000 pozvaných hostů. Kromě zahraničních a místních politických a dalších představitelů se očekává na 1 000 válečných veteránů, kterým je většinou více než 90 let.

Vzdát poctu padlým vojákům i přeživším hrdinům a projet se po vyloďovacích plážích odjelo do Francie také 140 fandů vojenské historie z Plzně. Nadšenci z plzeňského Military Car Clubu, kteří jezdí do Normandie od roku 1990, naložili koncem května na tři kamiony 33 kusů staré vojenské americké techniky, která má v technických průkazech datum výroby před 70 a více lety.

Ráno 6. června 1944 se v Normandii vylodilo kolem 35 tisíc mužů, z nichž do večera více než 3 000 zahynulo. Na zdejších plážích se do konce července vylodilo celkem 1,5 milionu vojáků.

Bitva o Normandii si k tomuto datu vyžádala více než 44 tisíc mrtvých na straně Spojenců, 54 tisíc v řadách Němců a 20 tisíc mezi francouzským civilním obyvatelstvem.