Pomahačův žák pomáhá syrským uprchlíkům v Jordánsku

Damašek/Ammán - Občanská válka v Sýrii trvá přes tři roky. Zemřelo asi 160 tisíc lidí, mezi nimi tisíce civilistů. A Bašár Asad bude podle všeho vládnout minimálně dalších 7 let. Střípky naděje přinášejí alespoň tisíce mezinárodních dobrovolníků, kteří pomáhají uprchlíkům. Mezi nimi je i český plastický chirurg.

Sedmiletý syrský chlapec odnesl otci ukázat blyštivý váleček. „Vybuchlo to a jeho otec zemřel. Synovec přišel o oko, šrapnely mu rozpáraly břicho a střeva, zničily ledvinu,“ konstatoval strýc. Chlapec otřesná zranění zázračně přežil. Odvezli ho do Jordánska, kde se dostal do péče špičkových doktorů - včetně jednoho, který přiletěl z Česka. „Když vidím ty pomlácené děti, které jsou opravdu často těžce zraněné, je to pro mě hodně emocionálně silný zážitek. Snažím se ale od toho oprostit a maximálně jim pomoci,“ prohlásil plastický chirurg Ondřej Měšťák.

Syn Jana Měšťáka a žák Bohdana Pomahače, předních tváří plastické chirurgie, se do Jordánska vydal na vlastní náklady. V nemocnici a na luxusní klinice si vzal dovolenou. V Ammánu se přidal k barvitému týmu jordánských, mezinárodních i uprchlých syrských lékařů. „S jordánskými i zahraničními kolegy jsme přátelé. Několik z nás s nimi dokonce studovalo,“ konstatoval uprchlý syrský lékař.

V Jordánsku je dnes jeden a čtvrt milionu Syřanů. Mezi nimi se ale pohybují i agenti damašské rozvědky. Těch se bojí hlavně zranění povstalci. Nikdo proto nechce prozradit své pravé jméno. „Během přestřelky jsem dostal zásah do nohy. Zlomilo mi to kost a roztrhlo tepnu,“ podotkl zraněný příslušník Svobodné syrské armády.

„Člověk se dostane do úplně jiné reality. V Česku je to spektrum úrazů úplně jiné,“ poznamenal Ondřej Měšťák. Do jordánské nemocnice se plánuje do půl roku vrátit. A podle smutných zpráv ze Sýrie nejspíše nebude mít ani on, ani další lékařští dobrovolníci o pacienty nouzi.