Chudobě navzdory. Třináctiletá školačka zdolala Mount Everest

Káthmándú - Třináctiletá indická školačka Malavath Poornová se zapsala do dějin. 25. května tohoto roku totiž jako nejmladší žena zdolala nejvyššího horu světa. Spolu s ní lezl její šestnáctiletý spolužák. Vybráni byli ze stovek dalších studentů. Malavath chtěla v první řadě dokázat, že i někdo z chudších poměrů dokáže, po čem touží, pokud k tomu dostane příležitost.

Malavath se narodila v indické obci Pakala 10. června 2000. Studuje internátní školu, kde se jí daří – zvládá velmi dobře učení i mimoškolní aktivity. Před časem dostala příležitost zúčastnit se čtyřetapového „konkurzu“ na účast v expedici na Mount Everest. Vybráni byli dva studenti ze všech 299 internátních škol. Do užšího výběru jich postoupilo dvacet.

Studenti pak trénovali od října do listopadu minulého roku v horolezeckém institutu Darjeeling Himalayan. Malavath dostala nejlepší známku z lezení a byla vybrána, aby se vydala na dobrodružnou cestu. Cesta začala začátkem dubna v Káthmándú, trek trval celých 52 dnů. 

Malavath o svém výkonu 

„Byla to skvělá zkušenost, Když jsme zdolali vrchol, byla jsem pyšná. Místy tam byla hodně strmá místa a velká zima.“

„Vytvořili historii. Když dosáhli vrcholu, prohlásili, že chudoba není překážkou. Stačí příležitost. Malavath je dívka, která bude inspirovat další. Je to dívka a je dcerou zemědělce. A stejně to dokázala. Je jí teprve třináct let. Jsem hrdý, že za ni mohu mluvit,“ konstatoval vedoucí výcviku.

Dosud nejmladším horolezcem, který zdolal nejvyšší horu světa, je Američan Jordan Romero. Na vrchol Mount Everestu vylezl 22. května 2010 se svým otcem, nevlastní matkou a třemi šerpy. Bylo mu 13 let. Předtím držel rekord patnáctiletý Nepálec Ming Kipa.