Šéf ruské Bezpečnostní rady obvinil Kyjev z likvidace vlastního lidu

Kyjev – Šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev obvinil ukrajinskou vládu z likvidace vlastního lidu a vyzval k zastavení operace proti povstalcům. V Kyjevě by dnes přitom mělo začít první vyjednávání o ukončení krize na východě země. Do města má přijet ruský zástupce. Podle nového prezidenta Petra Porošenka je to výsledek jeho páteční schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kdo by měl za Moskvu jednat, ale stále není jasné. Kreml požaduje zastavení bojů. Porošenko povstalcům nabídl amnestii, ti ale dali najevo, že jeho nabídku nepřijmou. Rusko, Ukrajina a Evropská unie budou v pondělí v Bruselu jednat i o sporných dodávkách plynu.

V pátek se oba prezidenti zúčastnili oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii a krátce spolu hovořili. „Přirozeně celková atmosféra toho setkání byla velmi napjatá. Pozitivní ale je, že byl zahájen dialog. Mohu říci, že vyjednávání začínají,“ řekl poté Porošenko. Dodal, že v blízké budoucnosti očekává prohlášení Ruska ohledně uznání výsledků ukrajinských prezidentských voleb a že první kolo jednání s Moskvou by se mělo uskutečnit právě dnes.

Ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov po Porošenkově inauguračním projevu uvedl, že Rusko považuje jeho mírové plány za nadějné. Zároveň ale upozornil, že pro Rusko je v rámci vyřešení konfliktu zásadní, aby Porošenko zastavil vojenské akce na východě země. Okamžité zastavení „trestné operace na jihovýchodě Ukrajiny“ zmínil už v Normandii jako podmínku vyjednávání i Putin.

Rebelové považují Porošenka za lháře

Dostat obě strany k jednacímu stolu ale nebude jednoduché. Rebelové považují Porošenka za lháře. Dialog podmiňují výměnou vězňů a stažením ukrajinských jednotek. Podpořit je navíc chtějí i někteří poslanci ruské Státní dumy. Připraven je návrh, který by měl prohlásit protiteroristickou operaci Kyjeva za genocidu. „Jestli budou pozitivní změny, dobře. Ale pokud trestná operace bude pokračovat, tak budou následovat podstatně odlišné návrhy,“ prohlásil poslanec ruské Státní dumy Sergej Mironov.

Denis Pušilin, vůdce doněckých povstalců: „Porošenko určitě není náš prezident. Nezvolili jsme si ho. Dialog se může uskutečnit pouze tehdy, pokud Kyjev stáhne vojenské jednotky z našeho území, a až poté, co vyměníme rukojmí a vězně z obou stran. Až se tohle stane, možná budeme s Porošenkem mluvit.“

Porošenko ale jednání s nejtvrdším jádrem rebelů odmítá. „Nabízím amnestii každému, kdo složí zbraně a nemá na rukou krev. Mírový dialog se ale netýká Strelkovů, Abverů, Démonů a jiných odporných elementů,“ řekl v sobotu v parlamentu po složení slavnostního slibu.

Igor Strelkov je vůdce slavjanských povstalců. Jeho pravé jméno je Igor Girkin a podle ukrajinského i ruského tisku je plukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU. Jeho pomocníkem ve Slavjansku je Sergej Zdriljuk zvaný Abver. Velitel povstalců s přezdívkou Démon se zase přihlásil ke květnovému útoku u Doněcku, při kterém zahynulo nejméně 13 ukrajinských vojáků.

Ze Slavjansku odjel už několikátý konvoj žen a dětí

Situace na východě Ukrajiny se navíc zatím nijak nezlepšila. Střety na několika místech pokračovaly i v noci. Ze Slavjansku odjel už v pořadí několikátý konvoj žen a dětí. Povstalci také tvrdí, že zajali zahraniční žoldnéře včetně Čechů. Tuzemské úřady ale o žádných zajatcích nevědí a podle ministerstva obrany se teď ani žádný český voják neúčastní pozorovatelské mise na Ukrajině.

Vzbouřenci v Doněcké oblasti údajně budují další opěrný bod ve městě Snižne. Jsou vyzbrojeni velkorážnými kulomety a mají k dispozici i houfnici ráže 120 milimetrů. Kolem města budují zákopy a na střechách mají protiletadlové zbraně. 

Jeden z předáků povstalecké Doněcké lidové republiky Andrej Purgin přiznal, že povstalci v Severodoněcku využívají zadržované pozorovatele OBSE jako štít proti akcím ukrajinské armády ve městě. Jde o jeden ze dvou týmů, které OBSE nyní podle ukrajinských médií pohřešuje. Jedna skupina, ve které je čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska, zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý, rovněž čtyřčlenný tým, působící v Luhanské oblasti, je nezvěstný od 29. května.

Ruský zástupce by měl přijet vyjednávat do Kyjeva (zdroj: ČT24)