Spojenci v Afghánistánu prý omylem zabili pět vojáků NATO

Kábul/Praha – Severoatlantická aliance oznámila úmrtí pěti svých vojáků v jihoafghánské provincii Zábul. Podle afghánské policie se stali obětí palby z vrtulníků pilotovaných spojeneckými vojáky. Informaci později potvrdilo americké ministerstvo obrany, upozornilo však, že incident je stále předmětem vyšetřování.

Národnost usmrcených vojáků Aliance jako obvykle nesdělila. Mluvčí generálního štábu české armády nicméně potvrdil, že mezi nimi nebyli žádní Češi.

Místní policejní šéf Ghulám Sachí Rughleváí sdělil, že vojáky nechtěně zabili jejich vlastní spojenci. „V provincii Zábul se v pondělí uskutečnila společná operace afghánských vojáků a vojáků NATO. Když se vojáci ISAF po operaci vraceli na své základny, zaútočili na ně povstalci, a tak zahraniční oddíly přivolaly letecké posily. Následný letecký úder omylem zasáhl vlastní jednotky a pět vojáků NATO a jeden afghánský voják byli usmrceni,“ citovala Rughleváího agentura Reuters.

Stejně popsal incident i mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmádí. Podle něj rebelové zaútočili na zahraniční oddíly, načež zakročily spojenecké vrtulníky a nešťastnou náhodou připravily o život vlastní bojovníky.

Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) ve svém prohlášení připustily, že vojáky mohli zabít jejich kolegové z mezinárodních jednotek. „Vojáci zahynuli během bezpečnostní operace, když se jejich jednotka dostala do kontaktu s nepřátelskými silami. Je bohužel možné, že se jednalo o přátelskou palbu. Incident je předmětem vyšetřování,“ konstatovala koalice v prohlášení.

Jen tento měsíc ztratilo NATO v Afghánistánu osm mužů. Od začátku roku se tak bilance mrtvých zvýšila na 36. Mezinárodní bojové jednotky mají z Afghánistánu odejít do konce letošního roku. Vojáci, kteří tam zůstanou, pomůžou s výcvikem domácích jednotek.