Nejhledanější Jihokorejec vystavoval i v české Národní galerii

Soul/Praha – I v České republice zanechal svou překvapivou stopu v současnosti nejhledanější muž Jižní Koreje. Uprchlý miliardář Ju Pjong-un, kterého Soul viní z podílu na ztroskotání trajektu Sewol a na jehož hlavu je vypsaná odměna půl milionu dolarů, je mimo jiné vášnivým fotografem a vystavoval před třemi lety i v české Národní galerii. Jeho vůbec první evropskou výstavu zorganizoval bývalý ředitel galerie Milan Knížák.

Na Ju Pjong-una je vypsaná odměna půl milionu dolarů (zdroj: ČT24)

Jižní Korea spustila po Ju Pjong-unovi obří pátrací akci. Údajně mu patří firma, která provozovala trajekt Sewol. Tisícovky policistů po něm naposledy pátraly v sídle náboženské sekty, kterou údajně vede. Jeho věrní si ale nepřipouštějí, že by mohl mít podíl na smrti tří stovek lidí. Sekty v Jižní Koreji jsou totiž stejně jako všude jinde založené na tom, že jsou schopné své členy do jisté míry manipulovat nebo vytvořit typ určité závislosti, vysvětluje koreanista Tomáš Horák.

Ju Pjong-unovi teď záleží nejvíc na uměleckém jménu Ahae, pod nímž fotografuje. Nehodu trajektu vůbec nekomentoval, ohradil se jen proti spekulacím, že zahraničním galeriím svá díla nabízel za úplatu. Fotografie vystavoval před třemi lety i v Čechách – v Národní galerii. Jeho vůbec první evropskou výstavu zorganizoval bývalý ředitel galerie Milan Knížák. „Byly to takové zvláštní, jednoduché pohledy do přírody,“ popsal Knížák Ahaeovy fotografie. Připomínaly mu prý zpočátku snímky z rodinného alba nebo z časopisu National Geographic. Jsou jednoduché a obyčejné, ale mají určité kouzlo a zanechávají prý v člověku zvláštní pocit. Ty nejlepší věci jsou jednoduché, konstatuje Knížák, částku za konání výstavy ale na kameru komentovat nechtěl.

Ahaheho fotografie jsou jednoduché, ale mají zvláštní kouzlo
Zdroj: ČT24

Na Ju Pjong-unovu hlavu vypsala jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje odměnu půl milionu amerických dolarů. Jak soudí Horák, může se z její strany jednat možná také o snahu nějakým způsobem napravit pošramocenou pověst. Tu má zřejmě pozvednout i monstrózní soudní proces s posádkou trajektu.

Trajekt Sewol, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna. Více než 320 pasažérů byli středoškolští studenti na školním výletě. Dodnes se pohřešuje 12 lidí, zachránilo se jich pouze 172. Patnáct členů posádky je obviněno mimo jiné ze zabití a nedbalosti; čtyřem z nich včetně kapitána I Čun-soka hrozí až trest smrti.