Ke zraněnému jeskyňáři dorazil do hlubin lékař, vyhráno ale ještě není

Berlín - K vážně zraněnému speleologovi Johannu Westhauserovi, který v neděli uvízl v nejhlubší jeskyni Německa, dnes poprvé po třech dnech dorazila lékařská pomoc. Dvaapadesátiletý jeskyňář utrpěl úraz hlavy, ale je při vědomí. Akce na jeho záchranu může trvat ještě několik dnů.

Westhauser uvízl v téměř kilometrové hloubce složitého jeskynního systému nedaleko Berchtesgadenu v bavorských Alpách, když na něj spadl kámen. Večer zaslali záchranáři z hlubin prostřednictvím komunikačního systému Cavelink textovou zprávu: „Rakouský lékař a Italové dorazili k pacientovi.“

Lékař byl na cestě celý den. Westhausera nyní prohlédne, dle možností ošetří a pak rozhodne, zda a jak má začít vlastní záchrana. O stavu pacienta se stále ví jen tolik, že je stabilizovaný, komunikuje, a dokonce se dokáže na chvíli s cizí pomocí postavit. Transport však pro něj může být nebezpečný, stejně jako pobyt v chladné a temné jeskyni.

Průřez jeskyní, kde uvízl speleolog Westhauser
Zdroj: ČT24

Muž utrpěl úraz hlavy a mozku. „Takový pacient by už více než tři dny ležel na jednotce intenzivní péče,“ řekl dnes v Berchtesgadenu neurolog Michael Petermeyer. „Máme opravdu málo předchozích zkušeností s neléčeným úrazem hlavy a mozku,“ řekl lékař.

Zkušený speleolog se vydal do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu Riesending-Schachthöhle v neděli se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění. Muž proto není s to dostat se ven vlastními silami. V systému jsou velké šachty, hluboké až 350 metrů, jejichž zdolání je možné jen s pomocí lan, ale i úzké štěrbiny.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl v roce 1995 a mezi objevitele patří i Westhauser.